De Pasti vine Iepurasul

De Pasti vine Iepurasul

0 290

In timpul Sfintelor Sarbatori de Pasti, toti copiii asteapta Iepurasul sa le aduca multe cadouri, in general haine, dulciuri sau jucarii. La originea aparitiei acestui obicei au stat legendele. Astfel, iepurasul reprezenta animalul preferat al zeitei iubirii Aphrodite si al zeitei germanice Holda. El nu semnifica doar mesagerul zeilor, ci impreuna cu oul simboliza viata si fertilitatea.
O alta varianta spune ca Iepurasul de Pasti, el este legat de legenda zeitei teutonice Eoster, zeita luminii de inceput a zilei si a primaverii. De aici deriveaza, pare-se, numele sarbatorii Pastilor in limba engleza, Easter. Legendele spun ca pasarea zeitei Eoster facea oua in cosuri si le ascundea. Dintr-un capriciu, Eoster a transformat pasarea intr-un iepure, care a continuat sa faca oua. Iepurele era vazut ca un simbol al renasterii intregii naturi, al fertilitatii (de unde si expresia „a se inmulti ca iepurii”), fiind adesea tinuti ca animale de casa.


In Bizant, iepurele era considerat ca simbol al lui Iisus. Pana in secolul al XVI-lea, ouale de Pasti erau aduse de catre vulpe, cocos, barza, cuc,sau cocosul salbatic.


Povestea populara a „Iepurasului de Pasti” a fost mentionata pentru prima oara in scrierile germane in secolul al cincisprezecelea, in Heidelberg. Primii iepurasi comestibili au fost facuti tot in Germania, la inceputul secolului 17, din aluat si zahar.


In America, traditia iepurasului de Pasti care aduce cadouri oua vopsite copiilor cuminti a fost adusa de emigrantii germani. Astfel, iepurasul de Pasti a fost alaturat lui Mos Craciun in inimile copiilor din lumea intreaga.


In Transilvania, obiceiul oualelor de Pasti aduse de iepuras, a patruns de abia la sfarsitul secolului al XIX-lea la oras, fiind preluat ulterior si de catre comunitatile rurale sasesti. Exista obiceiul ca dupa ce ouale erau vopsite, se fie ascunse in gradina pentru a fi gasite de copii in Duminica Pastelui. Acestia pregateau cosulete umplute cu muschi, pe care le puneau in gradina, asteptand sa vina iepurasul. De obicei iepurasul aducea oua colorate, oua si iepurasi de ciocolata. Cautatul oualelor avea loc in Duminica Pastelui fiind prilejul de mare bucurie pentru copii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.