De trei ani incoace / Hunnor nu mai tace / ...

De trei ani incoace / Hunnor nu mai tace / Țara nu-i mai place / Doar sapă si face!

0 477

De trei săptămâni a fost stârnita – de catre presedintele UDMR – o noua… „tensiune” în relaţiile regionale  româno-maghiare din cauza solei eroilor români înfiinţată de Primăria orasului Dărmăneşti, cu sprijinul statului român, în cimitirul militar  din Valea Uzului, la hotarul dintre judetele Harghita si Bacau.
Primăria Dărmăneşti  anunţa – inaintea zilei de cinstire a sfintilor Constantin si Elena – inaugurarea solei româneşti, in Cimitirul International, dar a amânat evenimentul după ce s-a spus ca 
documentaţia întocmită de primarie n-ar preciza în mod clar dreptul de proprietate… asupra terenului.
Ca si cand n-ar fi vorba  de eroi de razboi, indiferent de nationalitate ci de o țarisoară, dintr-o alta …alta țară !!

În varianta portalului Hirodo.hu, probabil ca inainte de 1918, Valea Uzului sa fi fost una dintre cele mai estice aşezări incluse artificial în raposatul Regat Austro-ungar. Localitatea este „legată”, zice Hirodo.hu, 
printr  un drum de numai 33 km de comuna Sânmartin, iar spre  orasul Dărmăneşti, situat doar …la 19 km distanţă!
Datorită drumului greu practicabil, satul s-a  depopulat treptat, iar de aproape doua decenii, este complet abandonat...
În perioada comunistă, conducerea judeţului Bacău a incercat sa-l mai salveze si a înfiinţat acolo o tabără de pionieri, dar si clădirile respective sunt astăzi abandonate. Nu mai e nimeni in sat! Doar ambitiile lui Kelemen Hunnor ! 

Conform legilor în vigoare, localitatea  Sânmartin tinea atunci de judeţul Bacau. Astfel apare şi în Legea 2/1968 privind organizarea administrativ teritorială a României, dar si în Legea 103/2002 care stabilea separarea comunei Cozmeni de Sânmartin, iar cimitirul militar apare în administrare, conform Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor pe site-ul Ministerului Aparării Naţionale. Graniţa dintre judeţele Harghita şi Bacău, de care se face caz, cu mare nerusinare, de la Budapesta a fost trasată pe o porţiune de peste 10 kilometri, pe valea râului Uz, iar  satul se află pe partea judeţului Bacău, chiar dacă, printr-un artificiu de cancelarie judeteana graniţa judeţului a fost trasată astfel încât să ocolească cumva aşezarea …fara locuitori, fie ei si maghiari!

După promulgarea Legii 7/1996 care prevede trecerea în registrele cadastrale a limitelor localităţilor, orasul Dărmăneşti a emis justificat,pretenţii asupra localităţii Valea Uzului. Punctul său de vedere era întărit de faptul că aşezarea era accesibilă doar dinspre Moldova. În anul 2001, oficiile cadastrale ale celor două judeţe împreună cu Primăria Dărmăneşti au decis ca teritoriul aşezării se află în judeţul Bacău. Acest proces verbal a creat situaţia specială în care, localitatea Valea Uzului deja complet depopulata,adica … pustie, teoretic putea fi în judeţului Harghita, dar terenul pe care se află aparţine de drept judeţului Bacău. 

În luna martie a acestui an, Consiliul Local Dărmăneşti a transferat cimitirul  militar din domeniul privat al oraşului, în domeniul public, iar pe la mijlocul lunii aprilie, l-a şi întabulat. Ce-i drept, pasul rutier, mai puţin cunoscut al Carpaţilor, a avut oarece importanţă strategică, doar în timpul celor două războaie mondiale.
În urma ofensivei române din august 1916, timp de un an şi jumătate s-a „format” în Valea Uzului un război de tranşee, între Divizia 39 Infanterie a Armatei  Ungare, respectiv Divizia 7 Infanterie a Armatei Române. Trupele româneşti au fost relocate, în noiembrie 1916 si inlocuite de către unităţi ale armatei Imperiului rus. De ambele părţi, luptele s-au soldat cu mari pierderi. De-a lungul luptelor, Valea Uzului  s-a aflat un timp controlat cand de romani, cand de unguri. În cimitirul militar din localitate armatele partilor şi-a îngropat morţii. În timpul războiului, în cimitirul din Valea Uzului, au putut ajunge la inceput doar trupurile unor soldaţi austrieci, unguri, apoi inclusiv români, sasi, sau ruşi care au fost înmormântate aici.

Ofensiva românească din august 1916

Consiliul local Dărmăneşti susţine, în contradicţie cu izvoarele ungare, că în Valea Uzului se găseşte un cimitir internaţional înfiinţat între 1926-1927 de către Societatea Cultul Eroilor. Acesta susţine cu documente că 1306 de soldaţi români, maghiari,germani, austrieci, italieni, ruşi şi sârbi au fost îngropaţi în cimitir. Pentru a demonstra acest aspect, primăria Dărmăneşti a creat un site care prezintă documente din perioada respectivă, ce  dovedesc acest lucru. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ofensiva sovieticilor a distrus repede poziţiile asa zisilor „vânătorilor de munte” secui din localitate. 

În cimitirul militar international de acolo, a fost inaugurat în 1996 un monument în amintirea eroilor celui de-al Doilea Război Mondial, la care, în fiecare an se ţin comemorări. In ultimii ani, neasteptat, odată cu 
declansarea revizionista a infiintarii unui Tinut Secuiesc amenajarea 
Cimitirului a trezit „controverse” si cei care pretind ca au „renovat” unele morminte prin intermediul  Consiliul local Sânmartin, s-au „amestecat” abuziv si propagandistic, inclusiv UDMR, impreuna cu organizatii ale statului ungar, stârnind absolur aiurea doar o furtuna intr-un pahar de apa, …chiar fără apă!!.

Deak Andrei, D.D.Rujan

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.