De unde ne vine mana de lucru?

De unde ne vine mana de lucru?

0 333

Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) a a prezentat miercuri raportul “Perspectivele migratiei internationale in 2008” care examineaza tendintele si problemele aparute pe piata muncii.
Pe de alta parte, fluxul de straini in Romania ramane modest, in pofida unei aparente cresteri a accesului in tara noastra. Numarul total al strainilor cu permis valid de munca s-a ridicat la 54.000 in 2006, ceea ce reprezinta doar 0,2 la suta din totalul populatiei. Este o crestere usoara, de opt la suta comparativ cu 2005. Oricum, numarul persoanelor cu permis permanent de munca (in total aproximativ 5.400) a crescut cu peste 50 la suta.
Principalele state care furnizeaza Romaniei forta de munca sunt Moldova (11.400), Turcia (6.300) si China (500), care au inregistrat o crestere cuprinsa intre 10 si 19 la suta, in 2006.
Datele preliminare pentru 2007 arata o continuare a acestei tendinte pentru cele trei state.
In 2006, numarul total al permiselor de munca eliberate s-a ridicat la aproximativ 8.000, mai mult decat dublu fata de 2005. Cetatenii turci au obtinut 27 la suta din permisele de munca eliberate in 2006, fiind urmati de cetatenii din Moldova si China.

Piata muncii in tarile membre ale OECD este revizuita anual, pentru a stabili rata somajului si problemele curente cu care se confrunta forta de munca. Raportul cuprinde capitole care dezbat probleme legate de fluxul de imigranti in tarile membre ale OECD, care este in continua crestere, relatia dintre regulamentul pentru protectia fortei de munca si performantele necesare pe piata muncii, cat reprezinta forta de munca feminina in totalul fortei de munca si sansele reale pe piata muncii, relatia dintre numarul tot mai mare al fortei de munca cu o calificare superioara si nivelului actual al economiei mondiale, precum si corespondenta dintre plata muncii si rezultatele muncii prestate.
Tarile membre OECD sunt in numar de 30 si reprezinta o structura foarte solida. Printre cele 20 de state care au fondat organizatia in 1961 s-au numarat Canada, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie si SUA. Lor li s-au alaturat, incepand cu anul 1964, alti 10 parteneri importanti cum ar fi Australia, Japonia sau tarile din Grupul de la Visegrad, ultima tara admisa fiind Republica Slovaca, in decembrie 2000. In martie 2007, Romania a fost admisa ca observator in cadrul Grupului de Lucru pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (GLIMM) al OECD.
In prezent, statele membre OECD detin impreuna aproximativ 60 la suta din economia mondiala, 70 la suta din comertul mondial si 20 la suta din populatia lumii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.