De ziua Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” a fost inaugurată Sala Marii Uniri

De ziua Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” a fost inaugurată Sala Marii Uniri

Aici sunt expuse fotografii şi documente care atestă rolul dascălilor din prestigiosul colegiul braşovean în evenimentele de la 1 Decembrie

Aici sunt expuse fotografii şi documente care atestă rolul dascălilor din prestigiosul colegiul braşovean în evenimentele de la 1 Decembrie. Toate au la bază cercetări temeinice, realizate de profesorii catedrei de istorie şi elevi, care au căutat în arhive şi au scos la iveală lucruri prea puţin ştiute.

Istoria Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” se întrepătrunde cu momentele istorice ce au condus la făurirea visului naţional – Marea Unire de la 1918. În august 1914, țcoala a fost ocupată, pentru trebuinţele armatei. Încă din vacanţa de vară, o parte din cei 22 de profesori de atunci şi elevi ai colegiului au fost chemaţi la arme. Nu toţi s-au întors acasă.

Dascăli ai colegiului braşovean s-au implicat şi în evenimentele din 1918. Vasile Goldiş a redactat textul convocării la Marea Adunare de la Alba Iulia, a fost membru ales în Marele Sfat Naţional, în Consiliul Dirigent şi a fost preşedintele delegaţiei care a prezentat Actul Unirii în faţa Regelui Ferdinand I, la Palatul Regal în Bucureşti, în 14 decembrie 1918. Gemenii Alexandru şi Ioan Lapedatu fac parte din generaţia de intelectuali care a contribuit la Marea Unire.

Documentele arată că în 22 decembrie 1918, generalul Henri Berthlot – conducătorul misiunii militare franceze, a fost primit în Sala festivă a Şcolii unde în cinstea sa a fost cântată Marseilleza.
La eveniment, șaguniştii şi-au cinstit şi patronul spiritual – Mitropolitul Andrei Şaguna. Elevii de la Șaguna sunt foarte mândri că sunt parte a unei comunităţi ilustre.

Sala Marii Uniri este un proiect al profesoarelor Mariana Gavrilă şi Roxana Motoaşcă, în colaborare cu direcţiunea şcolii, în care s-au implicat elevi ai Colegiului. Proiectul a fost susţinut de Asociaţia Şagunişti pentru Şagunişti şi de Primăria Municipiului Braşov. În acelaşi proiect a fost publicată şi o revistă despre personalităţile şaguniste implicate în actul Marii Uniri.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.