Debutul precoce al menopauzei si produsele chimice

Debutul precoce al menopauzei si produsele chimice

0 238

Produsele chimice aflate in compozitia unei varietati de produse de zi cu zi pot cauza menopauza precoce la femei, sustin oamenii de stiinta – relateaza cotidianul britanic The Telegraph. Studiul, care urmeaza sa fie publicat in The Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, a constatat o asociere intre expunerea la perfluorocarburi (PFC), o cantitate scazuta de estradiol si menopauza precoce la femeile cu varsta de peste 42 de ani.
Un studiu efectuat pe aproximativ 26.000 de femei – cel mai mare de acest fel – a descoperit ca femeile cu niveluri ridicate de PFC sunt mai susceptibile sa intre mai repede la menopauza.
Potrivit doctorului Sarah Knox, de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii din Virginia de Vest,”nu exista nicio indoiala ca exista o asociere intre expunerea la PFC si debutul menopauzei, insa cauzalitatea este neclara”.
„O parte din explicatie ar putea fi legata de faptul ca femeile din aceste grupe de varsta au niveluri mai ridicate de PFC, deoarece acestea nu mai pierd PFC prin ciclul menstrual”, a precizat ea.
Rezultatele, a continuat ea, „sunt insa ingrijoratoare din punct de vedere clinic, deoarece ar implica ca expunerea crescuta la PFC este rezultatul natural al menopauzei”.
Femeile din grupa de varsta mentionata, care prezentau niveluri crescute de PFC, aveau, de asemenea, o cantitate mai mica de estrogen decat cele care aveau cantitati mici in corp din substanta care se gaseste in mobila, covoare si vopsea.
Utilizarea pe scara larga a perfluorocarburilor a condus la o prezenta generalizata a acestora in apa, aer, sol, plante, animale si oameni – chiar si in partile indepartate ale lumii.
Spre exemplu, la esantion aleatoriu de adulti din SUA s-au constatat concentratii masurabile de PFC in 98% din cei testati.
Potrivit The Telegraph, perfluorocarburile au multiple efecte negative asupra sanatatii, printre acestea remarcandu-se riscul cardiovascular crescut si tulburari ale sistemului imunitar.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.