Decembrie: regimul hidrologic sub valorile medii multianuale

Decembrie: regimul hidrologic sub valorile medii multianuale

0 141

Regimul hidrologic in luna decembrie se va situa in general sub valorile medii multianuale lunare (50 – 80 la suta din normalele lunare), potrivit estimarilor Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).
Aceste valori vor fi mai mari (in jurul si peste normalele lunare) pe raurile din bazinele Argesului, Ialomitei, Bistritei, in bazinele superioare ale Muresului si Oltului, pe Viseu, Iza, Tur, Bega, Timis, Barzava, Caras, Nera si pe Muresul inferior si mai mici (30 – 50 la suta) pe raurile din bazinele hidrografice Vedea, Ramnicu Sarat, Barlad si pe raurile din Dobrogea.
De asemenea, in cursul lunii decembrie, este posibila aparitia formatiunilor de gheata (gheata la maluri, curgeri de naboi) in bazinele superioare ale Bistritei, Muresului si Oltului si pe unele rauri mici din centrul si nordul tarii.

In ianuarie 2010, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse intre 50 – 80 la suta din normalele lunare, mai mari (80 – 100 la suta) pe raurile din bazinele Argesului si Ialomitei si mai mici (30-50 la suta) pe raurile din bazinele hidrografice Vedea, Ramnicu Sarat, Barlad si pe cele din Dobrogea.

In luna urmatoare, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse intre 50 si 80 la suta din normalele lunare, mai mari (80 – 100 la suta) in bazinul superior si mijlociu al Ialomitei si mai mici (30 – 50 la suta) pe raurile din bazinele Oltului inferior, Vedei, Putnei, Ramnicu Sarat, Barladului si pe raurile din Dobrogea.

In lunile ianuarie si februarie, formatiunile de gheata vor avea intensitati si extinderi variabile, indeosebi pe raurile din zona de munte din nordul, estul si centrul tarii.

Pe Dunare, la intrarea in tara, pe sectiunea Bazias, debitul mediu realizat in luna noiembrie a fost de 4.600 metri cubi/secunda, sub media multianuala lunara (4.800 de metri cubi/secunda).

INHGA subliniaza ca prognozele de lunga durata se vor actualiza prin prognozele de scurta durata, care vor fi precedate, in situatiile in care se prognozeaza posibilitatea depasirii cotelor de aparare, de avertizari hidrologice emise pe baza situatiei hidrologice si a evolutiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.