Decembrie (Undrea) – traditii si credinte

Decembrie (Undrea) – traditii si credinte

0 209
Decembrie sau Undrea, asa cum este cunoscuta in calendarul popular, este o luna magica, in care se crede ca se deschid cerurile, mai ales in noptile de Craciun si de Anul Nou.
De plida, daca intr-o astfel de noapte sfanta este luna plina, inseamna ca anul care vine va fi foarte bun si roditor.
Iata care sunt sarbatorile traditionale ale acestei luni
4 – 5 decembrie – Zilele bubatului Femeile nu au voie sa faca prea multa treaba, nici intr-un caz sa coasa, sa teasa sau sa spele rufe.
4 decembrie – Sfanta Varvara Este patroana bolilor copilariei si protectoarea minerilor. In aceasta zi, minerii nu intra deloc in mina, ci petrec, caci se spune ca sfintei ii plac petrecerile si glumele.
5 decembrie – Sfantul Sava Se tine sarbatoare, pentru a feri lumea de varsat.
6 decembrie – Sfantul Nicolae De Sfantul Nicolae se tine sarbatoare, in credinta ca, astfel, toti ai casei vor fi feriti de boli, varsat, accidente. In traditia populara, aceasta este prima zi de iarna.
12 decembrie – Sfantul Spiridon Fereste oamenii de accidente. Este un sfant care face minuni, fiind si protector al ciubotarilor.
20 decembrie – Ignatul Sarbatoare ce se tine pentru boli si accidente, iar de catre femeile insarcinate, ca sa nasca copii frumosi.
24 Decembrie – Ajunul Craciunului Este vremea colindelor, obicei stravechi. Majoritatea colindelor sunt religioase, amintind de nasterea Domnului: exista si colinde mai “lumesti”, amintind de ceea ce isi doreau si urau oamenii pentru anul care vine: recolte bogate, sanatate, casatorii.
25 decembrie – Craciunul Masa de Craciun trebuie sa fie incarcata cu bucate, nelipsind colacii, preparatele din carne de porc, bauturile, din care se ofera musafirilor, colindatorilor, preotului si se trimit la nasi.
31 Decembrie – Noaptea Anului Nou Noaptea de Anul Nou a fost mereu una foarte importanta pentru taranul roman. Este momentul in care se ingroapa anul vechi si se naste un Nou An. Peste tot in tara, flacaii si copiii merg cu Plugusorul sau cu capra, cu ursul etc. Plugusorul este un stravechi obicei agrar.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.