Deficit de personal in Justitie
Astfel motiveaza membrii CSM criticile aduse justitiei romane in raportul Comisiei Europene.
La aceste critici s-a ajuns atat datorita legislatiei ambigue si in continua schimbare, cat si slabei pregatiri profesionale a unei parti dintre judecatori si procurori, in plus magistratii fiind supusi unei suprasolicitari.
Viorel Andrees, membru CSM, arata:
“Un judecator sau un procuror trebuie sa cunoasca si sa aplice 27.274 de acte normative. De exemplu legea pensiilor nr.9/2000 a fost modificata de 36 de ori, legea invatamantului 84/1995 de 30 de ori. Functioneaza unitati de parchet cu 20,30% schema de personal. Este inuman, avem colegi cu infarct, preinfarct, lesinati prin instante, nu mai pot oamenii. Unele parchete si instante sunt in pragul desfiintarii datorita lipseide judecatori. Daca vrem sa ocupam locurile trebuie sa scadem nivelul si vom avea acelasi risc , in cazul admiterii directe, ca si atunci cand candidatii sunt audiati la CSM.”
Procurorul General, Laura Codruta Kovesi, spune ca Guvernul ar trebui sa adopte o ordonanta de urgenta care sa precizeze o singura varianta, cat mai edificatoare a admiterii in magistratura.
Dan Bota?