Deficit masiv de personal la Serviciul de Ambulanţă Braşov
Numărul echipajelor care acoperă serviciul 24 din 24 de ore este la jumătate faţă de cel prevăzut de normativ
Numărul echipajelor care acoperă serviciul 24 din 24 de ore este la jumătate faţă de cel prevăzut de normativ. Numărul de posturi bugetate este limitat de anvelopa salarială la nivelul judeţului Braşov.
La SAJ Braşov sunt angajate 230 de persoane ca personal operativ dar numărul de angajați este undeva la jumătate faţă de necesar.
Se lucrează în permanenţă, în trei ture iar ambulanţele ajung în toate zonele judeţului până la Augustin în nord sau în Vama Buzăului, la limita de sud-est a judeţului Brașov.
Potrivit lui David Levente – managerul SAJ Braşov, din punct de vedere al personalului, Ambulanţa lucrează cu jumătate de normativ; posturile nu sunt însă blocate, dar situaţia economică nu permite angajarea unei personal mai numeros.
O altă problemă este legată şi de nivelul de pregătire a celor care vin şi durata lor de pregătire efectivă în teren. Cristea Rareş Mihail – asistent medical principal licenţiat SAJ Braşov, pregătirea unui asistent pe care să te poţi baza durează între 2 şi 5 ani.
Cerinţele sunt foarte mari, la fel şi volumul de muncă, se învaţă oarecum din mers şi din această cauză se pot întâmpla şi erori.
Echipajele de pe ambulanţele braşovene intervin în medie lunar la 6000-7000 de cazuri.
Vifor Rotar