Deficitul bugetar a ajuns la 3,3 la suta din PIB

Deficitul bugetar a ajuns la 3,3 la suta din PIB

0 235

Executia bugetului general consolidat pe primele sapte luni din 2009 a inregistrat un deficit estimat de 17,58 miliarde lei, reprezentand 3,3 la suta din PIB, conform datelor operative publicate joi de Ministerul Finantelor Publice /MFP/.
La 31 iulie 2009, veniturile bugetului general consolidat au fost in suma de 92,2 miliarde lei, inregistrand, comparativ cu realizarile perioadei corespondente din anul precedent, o scadere de 6,9 procente.
In termeni nominali, incasarile din impozitul pe venit au crescut cu 7,2 la suta fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce impozitul pe profit s-a micsorat cu 14,4 la suta fata de aceeasi perioada.
In cazul impozitelor si taxelor pe bunuri si servicii, a fost consemnata o crestere a incasarilor din accize cu 826,7 milioane lei (10,8 la suta) fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar si o reducere semnificativa a veniturilor din TVA cu 4,494 miliarde lei (-18,5 la suta).
Contributiile de asigurari au inregistrat o usoara crestere de 0,1 la suta fata de aceeasi perioada a anului precedent. Veniturile nefiscale au inregistrat o scadere de 17,6 la suta.
Cheltuielile bugetului general consolidat pe primele sapte luni din 2009 sunt in suma de 109,8 miliarde lei, inregistrand o crestere de 7,4 la suta fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile de personal pe primele sapte luni inregistreaza o crestere cu 11,8 , observandu-se insa o diminuare a ritmului de crestere fata de lunile precedente. Cresterea cheltuielilor de personal, fata de aceeasi perioada a anului trecut, este o consecinta a majorarilor salariale aprobate in a doua parte a anului 2008, potrivit MFP.
Cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala cu 6,8 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent, s-a datorat majorarii punctului de pensie in octombrie 2008 si acordarii pensiei sociale minim garantate incepand cu luna aprilie 2009.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au inregistrat o scadere cu 5,5 la suta fata perioada similara a anului precedent ca urmare a masurilor intreprinse.
Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 50,1 la suta, iar cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital precum si alte transferuri pentru investitii, pe primele sase luni, au fost de 16,9 miliarde lei, respectiv 3 la suta din PIB.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.