Deficitul bugetar s-a redus cu 40 procente faţă de 2011,

Deficitul bugetar s-a redus cu 40 procente faţă de 2011,

0 818
Procesul de consolidare fiscală a continuat în anul 2012, deficitul bugetar diminuându-se cu peste 40% faţă de 2011, de la 4,3% la 2,5% din Produsul Intern Brut /PIB, precizează un comunicat al Ministerului FinanÅ£elor Publice /MFP/ remis vineri AGERPRES.
Conform datelor operative, execuÅ£ia bugetului general consolidat pe anul 2012 s-a încheiat cu un deficit de 14,8 miliarde lei faţă de 23,9 miliarde lei realizat în anul precedent. Pentru întregul an 2012, autorităţile române ÅŸi instituÅ£iile financiare internaÅ£ionale au convenit ca deficitul bugetului general consolidat să fie de 14,66 miliarde lei, respectiv 2,2% din Produsul Intern Brut /PIB/. Potrivit MFP, au fost înregistrate influenÅ£e negative suplimentare asupra deficitului bugetar din cauza blocării temporare a rambursărilor fondurilor europene ca urmare a deficienÅ£elor constatate în anii anteriori (0,2% din PIB) ÅŸi din cauza revizuirii descrescătoare a PIB-ului nominal (0,1% din PIB).
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 193,1 miliarde lei, reprezentând 33,0 % din PIB, au fost cu 6,2% mai mari faţă de anul precedent în termeni nominali ÅŸi cu 0,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.
Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creÅŸtere cu 8,9% faţă de anul precedent, evoluÅ£ii favorabile înregistrându-se la impozit pe venit (+9,9%), taxa pe valoarea adăugată (+5,4%), accize (+6%), impozit pe profit (+5,3%).
Veniturile din alte impozite ÅŸi taxe pe bunuri ÅŸi servicii au crescut, de asemenea, semnificativ datorită colectării, începând cu anul 2012, a contribuÅ£iei pentru finanÅ£area unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, conform OUG nr. 77/2011.
Comparativ cu anul anterior, veniturile nefiscale au crescut la bugetul de stat cu 6,7% ÅŸi la bugetele locale cu 10%, dar pe ansamblul bugetului general consolidat s-au diminuat cu 1,3%, ca urmare a scăderii cu 5,4% faţă de anul precedent a încasărilor instituÅ£iilor autofinanÅ£ate.
La nivelul administraÅ£iilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creÅŸteri faţă de anul precedent la veniturile din impozite ÅŸi taxe pe proprietate cu 2,1 %. ContribuÅ£iile de asigurări au fost în sumă de 50,6 miliarde lei, în creÅŸtere cu 2% faţă de anul precedent.
Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse publice au fost de 8 miliarde lei, în creÅŸtere cu 30,6% faţă de anul precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 207,9 miliarde lei, reprezentând 35,5% din PIB, au crescut în termeni nominali cu 1,0% faţă de anul precedent, dar ca pondere în PIB s-au redus cu 1,5 puncte procentuale.
S-au înregistrat creÅŸteri faţă de anul 2011, în principal, la proiectele finanÅ£ate din fonduri UE cu 22,5%, dobânzi cu 20,6%, bunuri ÅŸi servicii cu 8,4%. Cheltuielile cu bunuri ÅŸi servicii au crescut la administraÅ£iile locale, precum ÅŸi la fondul naÅ£ional de sănătate ca urmare a plăţilor făcute pentru servicii medicale ÅŸi medicamente.
Cheltuielile de personal au crescut cu 6,2%, faţă de anul precedent, creÅŸterea înregistrându-se, în principal, datorită revenirii cu 8% a salariilor personalului bugetar începând cu luna iulie 2012 ÅŸi a acordării unor drepturi salariale în urma unor hotărâri judecătoreÅŸti.
Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 35,5 miliarde lei (6,1% din PIB).
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.