Defrisari necontrolate la Brasov
Unele dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta ecologistii din Romania sunt poluarea si defrisarea abuziva si necontrolata. Poiana Brasov a fost acaparata in intregime de mogulii economiei noastre care au cucerit treptat fiecare metru patrat de padure.
Cea mai cautata statiune de schi din Romania, Poiana Brasov, se confrunta acum cu o noua problema: spatiu pentru crearea partiilor de schi. Acesta se obtine in detrimentul padurii care acopera versantii muntilor si care va fi efectiv pusa la pamant.
Nu mai putin de 40 de hectare de padure de langa Brasov vor fi rase si inlocuite cu partii de schi.
„Marea defrisare” pregatita de autoritatile locale are ca miza o asa-zisa dezvoltare turistica care se obtine printr-un sacrificiu enorm.
Olimpiada internationala de tineret programata pentru 2013, gazduita de tara noastra, a pus pe jar autoritatile locale care spera sa se ridica la standardele ridicate impuse de selectionatele tarilor invitate.
Principala problema este amenajarea partiilor. Pentru construirea acestuia si prelungirea partiilor, autoritatile locale din Brasov au hotarat sa defriseze 38 de hectare de padure.
Astfel, o padure de 40 de ha va disparea de pe fata pamantului romanesc, aceasta pierdere nefiind compensata nicicum.
Contactati de „Green Report”, reprezentantii Primariei Brasov au spus ca investitia face parte din proiectul „Schi in Carpati”, astfel incat nu sunt obligati sa compenseze scoaterea celor 38 de hectare de padure din fondul forestier.
Daca ar fi sa luam de bun articolul 35 din Codul Silvic, lucrurile sunt foarte clare: „Reducerea suprafetei fondului forestier national este interzisa”. In urmatorul articol insa, dupa o reteta devenita clasica in legislatia romaneasca, aflam ca este totusi permisa „reducerea suprafetei fondului forestier national prin scoatere definitiva, pentru realizarea obiectivelor de interes national, declarate de utilitate publica, in conditiile legii”.
„Vor fi scoase din fondul forestier aproximativ 38 de hectare, dar, conform unor prime masuratori, defrisarea va afecta aproximativ 25 de hectare. In acest moment se refac calculele, pentru a se incerca reducerea si mai mult a suprafetei afectate de defrisare. Zona propusa nu face parte dintr-o arie protejata”, se arata intr-un raspuns al Primariei Municipiului Brasov dat la solicitarea „Green Report”.
„Avand in vedere notorietatea acestei competitii, se va crea o imagine foarte buna pentru turismul de iarna si va atrage practicantii sporturilor de iarna, aceasta zona constituindu-se ca alternativa la destinatiile traditionale cum ar fi Austria, Elvetia”, au declarat, optimisti, reprezentantii Primariei Brasov. Potrivit acestora, valoarea contractului este de 23.393.396 de euro, fara TVA, iar pana in acest moment fondurile au venit de la Ministerul Turismului si de la bugetul local.
Pe de alta parte, in iunie 2009, primarul Brasovului, George Scripcaru, declara pentru Mediafax ca valoarea proiectului se va ridica la 70-80 de milioane de euro, adica de aproape trei ori mai mult decat sustine primaria.
Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) inca mai analizeaza daca e sau nu nevoie de studiu de impact pentru proiectul de la Brasov.