Delfinii din Marea Neagra sunt poluati fonic

Delfinii din Marea Neagra sunt poluati fonic

0 240

Substantele toxice, braconajul, dar si traficul maritim intens pun in pericol viata unora dintre cele mai inteligente mamifere acvatice care traiesc in Marea Neagra.
Andreea Burnescu, coordonator de proiecte la asociatia neguvernamentala Mare Nostrum, vorbeste despre situatia critica in care se gaseste efectivul de delfini din Marea Neagra la ora actuala.
„In Marea Neagra traiesc trei specii de delfini: delfinul comun, afalinul si marsuinul. Cel mai mare si, in acelasi timp, cel mai cunoscut este afalinul, deoarece se adapteaza cel mai usor la conditiile de captivitate din delfinarii. In anii ’40, efectivele populatiilor celor trei specii de delfini din Marea Neagra erau estimate la 1,5 – 2 milioane.
Pescuitul industrial, pe de o parte (cu 62.000 capturi anuale), si reducerea stocurilor de pesti cu care se hranesc, pe de alta parte, au dus la scaderea numarului lor, ajungand in 1965 la doar 300.000 exemplare. In prezent, marimea efectivelor celor trei specii de delfini nu se cunoaste, deoarece metodele de evaluare folosite au fost considerate inadecvate.”
Delfinii sunt speciile cele mai vulnerabile fata de un complex de amenintari atat naturale, dar mai ales antropice, cum ar fi: capturarea accidentala in plasele de pescuit, degradarea habitatului prin poluare cu substante toxice, ingestia de materiale nedigerabile de genul plasticelor, care plutesc la suprafata apei, esuarea din cauza poluarii fonice subacvatice (sonarele, folosite de navele si submarinele oamenilor), coliziunea cu navele maritime si devierea rutelor lor de migratie, diminuarea stocului de hrana si, nu in ultimul rand, braconajul.
In cei 20-25 de ani, cat traieste un delfin, poluantii se acumuleaza in tesuturile corpului lui, facandu-l vulnerabil fata de boli, paraziti si daunatori.
Un poluant foarte periculos este zgomotul produs de traficul maritim intens, de activitatile industriale si de agrement desfasurate atat pe mare, cat si pe uscat sau in aer si, mai ales, de aplicatiile militare. Multa vreme ignorat, zgomotul este astazi unul dintre cei mai agresivi poluanti pentru delfini, care poate avea efecte letale asupra delfinilor. Scuterele i-au indepartat pe delfini de langa mal, unde gaseau bancuri de stavrizi, si i-au obligat sa se mute mai in larg, unde devin victimele pescuitului si ale navelor de mare tonaj, ce rarefiaza bancurile de pesti.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.