DEMITEREA AMBASADORILOR SUA – NU SE PUNE ȘI ÎN CAZUL LUI KLEM?
Mai multe multe voci din România cer schimbarea urgentă a ambasadorului Hans Klemm, dar punctele pe care acest diplomat cu experiență le-a acumulat la Departamentul de Stat, s-ar putea să-l mențină pe poziții.
În ciuda unor luări de poziție care au scandalizat România, ambasadorul SUA, Hans Klemm a fost cel mai activ reprezentant al SUA din ultimii ani. În primul rând este de menționat implicarea sa în activitatea guvernului, parlamentului, președinției și în susținerea demersurilor anticorupție, prin declarații de principiu, dar și prin evidențierea demersurilor procurorului șef al DNA, Laura Kovesi.
Întâlnirile săptămânale cu șeful guvernului, discuțiile periodice cu șefii camerelor parlamentului, reuniuni mai mult sau mai puțin discrete cu șefii serviciilor secrete și cu președintele Iohannis, toate acestea au creat impresia unui control nepotrivit al ambasadorului SUA asupra funcționării statului român.
Magistrații din România: Hans Klemm aduce o gravă atingere imaginii justiției În același timp, dl. Klemm a făcut de multe ori agenda zilei pentru presa din România și, practic, se poate spune că dl. Klemm a indus în rândul populației ideea de „partener strategic”, un fel de „fratele cel mare”, dar care există, nu e doar o vorbă goală. Ori, în condițiile în care SUA au transformat România într-un avanpost al politicii agresive overseas, era necesară o captare și chiar o canalizare a atenției opiniei publice în acest sens.
Greșelile pe care dl. Klemm le-a făcut, în primul rând cea legată de prezența sa alături de steagul secuiesc, sunt cu dus și întors; a provocat o reacție a naționalismului românesc, dar a fost un prilej de a ieși la rampă cu o declarație interesantă: „Reprezint SUA în fiecare colț al României, nu doar la București”.
De fapt, cine cere schimbarea domnului Klemm? Partidele mari, nu prea, doar PSD a protestat sporadic, cu jumătate de gură, la sprijinul fățiș pe care ambasadorul l-a acordat doameni Kovesi. Cea mai mediatizată a fost ieșirea marelui tenisman Ilie Năstase, care, referindu-se la noua orientare politică reprezentată de amicul său Donald Trump, declara: ”Îl va schimba, sper eu, cât mai repede, pe ambasadorul SUA la Bucureşti. Asta ar fi cea mai bună mişcare, una care ne interesează pe noi. Îl tot aud că spune că suntem o ţară de corupţi, face tot felul de greşeli”.
Ion Cristoiu: ambasadorul SUA de la București e stăpânul României Fostul șef al US Secret Service pentru Europa de Est, Darren White, i-a acordat jurnalistului Robert Turcescu un interviu (pentru un post on line) în care afirma „După ce am lucrat cinci ani în România, știu că majoritatea țintelor lor (DNA) sunt politice. Am îndoieli serioase cu privire la abilitatea doamnei Kovesi de a fi neutră, corectă și obiectivă”.
Imediat s-au făcut asocieri între declarațiile lui Darren White și ipoteza că acesta va fi noul ambasador în România.
În realitate, intervenția domnului White a fost una singulară, făcută la un post obscur, unui jurnalist care s-a deconspirat singur ca fiind agent acoperit. Totodată, intervenția a fost făcută în perioada în care DNA ancheta mai multe persoane din anturajul lui Traian Băsescu — iar ulterior Robert Turcescu s-a dovedit a fi parte în jocul lui Traian Băsescu, acesta nominalizându-l pe lista candidaților la parlament, unde Turcescu devenind senator în urma alegerilor.
De menționat și că Darren White a funcționat în România în perioada administrației Băsescu, fiind o componentă importantă a sistemului relațional al președintelui român cu cercuri de influență din SUA, fapt ce poate fi constat și din dezvăluirile WikiLeaks.
Deci, se poate naște presupunerea că interviul în cauză a fost o formă de presiune la adresa DNA și a suținătorului instituției, ambasadorul Klemm. Faptul că nu a fost urmată de altele, dovedește lipsa spirijinului pentru acest demers al domnilor White și Turcescu.
În fine, poate cel mai important capitol din activitatea lui Klemm este inaugurarea bazei de la Deveselu, prilej cu care Klemm a demonstrat cine face jocurile în România, făcând invitațiile după criterii proprii, nu după protocolul instituțional.
În concluzie, Hans Klemm a devenit în scurt timp un „personaj” pe scena publică românească, a realizat unul dintre principalele obiective ale unui ambasador, anume inducerea în conștiința publică a importanței parteneriatului cu țara pe care o reprezintă, iar în același timp a satisfăcut și dorințele grupărilor „războinice” din SUA, promotoare ale amplasamentului balistic din România.
Klemm a dovedit că este un diplomat experimentat, împotriva căruia noua administrație de la Washington va găsi cu greu motive pentru a-l schimba. Deci, să nu ne așteptăm că vom avea curând un nou ambasador SUA la București.
Dragoș Dumitriu este jurnalist și realizator TV,
fost deputat naționalist și conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice.