Dependența de ecrane, o problemă din ce în ce mai gravă atât...

Dependența de ecrane, o problemă din ce în ce mai gravă atât pentru copiii cât și pentru adulţi!

0 37

Timpul excesiv petrecut în fața ecranelor afectează deopotrivă atât creierul copiilor cât și pe cel al adulților, ducând la probleme de comportament, leziuni oculare, tulburări de somn și multe alte dezechilibre fiziologice și psiho-emoționale, avertizează Simona Abramovici, psiholog educațional, logoterapeut și psihoterapeut integrativ în supervizare. Aceasta enumeră pericolele la care sunt expuși atât copiii, cât și adulții care devin dependenți de ecrane și recomandă câteva activități pe care le putem face dimineaţa, când ne trezim, în loc să punem mâna pe telefon.
Astfel, s-a demonstrat că cei mici sunt predispuși să aibă crize de furie sau pot avea probleme emoționale și de atenție dacă petrec mai mult de două ore pe zi în fața unui ecran.
De asemenea, este posibil să aibă probleme cu interacțiunea cu ceilalți, copiii nemaiputând înțelege indicii nonverbale, cum ar fi expresiile faciale, tonul vocii și contactul vizual.
Mai mult, expunerea înainte de culcare la lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor poate fi interpretată drept lumină solară și poate trimite semnale creierului pentru a rămâne treaz, chiar și după ce dispozitivele au fost oprite, ducând la tulburări de somn și dezechilibre ale ceasului biologic al copiilor.
Ochii copiilor sunt și ei deosebit de afectați de lumina albastră ce poate deteriora celulele retinei și poate favoriza degenerarea maculară. Acesta este și motivul pentru care miopia la copii este tot mai mult întâlnită în ultimii ani.
Aplecarea trupului în față pentru a folosi un smartphone sau o tabletă pentru perioade lungi de timp poate afecta postura și dezvoltarea coloanei vertebrale a copilului, fapt care poate provoca efecte fizice dăunătoare ce pot dura toată viața, cum ar fi dureri de spate și dureri de cap.
Timpul petrecut pe ecran este o activitate sedentară care, combinată cu aportul de junk food bogat în calorii, duce adesea la obezitate.
Când copiii mănâncă mese sau gustări în timp ce se uită la televizor, nu pot controla în mod conștient ce și cât mănâncă, riscând să devină supraponderali, iar obezitatea poate duce la diabet, probleme articulare și boli de inimă.
Cercetările arată că și creierul adulților este afectat în mod nefast de timpul excesiv petrecut în fața unui ecran, adică mai mult de două ore pe zi.
Prea mult timp în fața ecranului ne poate afecta sănătatea într-o varietate de moduri, de la oboseala ochilor și durerile de gât până la izolarea față de ceilalți și afectarea sănătății psihice și, în unele cazuri, poate provoca, de asemenea, leziuni ale creierului.
Efectele sunt insidioase pentru că nu poți vedea ce se petrece în creierul tău când te uiți la un ecran”, spune Maris Loeffler, terapeut de familie și căsătorie, membru al pilonului de Îmbunătățire cognitivă al Institutului de medicina stilului de viață de la Universitatea Stanford M.A.
Dacă petreceți o oră butonând telefonul în pat, într-o dimineață, efectele nefaste sunt minime. Dar când devine un obicei zilnic, lună după lună, acest comportament poate avea un impact semnificativ. Deoarece ochii tăi sunt direct conectați la creierul tău.
Loeffler recomandă să te gândești la sănătatea ochilor tăi și în loc să te uiți la telefon când te trezești, începe fiecare dimineață uitându-te la orizont sau la obiecte îndepărtate din exterior.
Pentru a preveni oboseala ochilor la locul de muncă, Academia Americană de Oftalmologie recomandă regula 20-20-20 pentru adulții care lucrează la computere. Această regulă spune ca la fiecare 20 de minute ale zilei, o persoană să se uite la ceva aflat la 20 de metri distanță timp de 20 de secunde.

Un alt studiu a constatat că adulții care se uită la televizor mai mult de cinci ore pe zi au un risc crescut de a dezvolta boli ale creierului, cum ar fi demența, accidentul vascular cerebral și boala Parkinson.
Mai exact, Loeffler avertizează să nu vă ridicați telefonul după ce alarma sună dimineața. Nefiind încă pe deplin treji, dacă vă uitați la e-mailuri sau pe rețelele de comunicare virtuală în timp ce sunteți încă în pat, vă poate șoca sistemul nervos și vă poate declanșa răspunsul de luptă sau de fugă. În plus, se poate crea un tipar atunci când ne uităm la telefon în fiecare dimineață și setăm răspunsul de luptă sau fugă ca mod de operare implicit.
Prin urmare, acest comportament nu numai că vă creează o predispoziție anxioasă pentru ziua respectivă, dar vă antrenează creierul să fie mai hipervigilent, în general.
Una dintre cele mai mari probleme cu ridicarea telefonului la prima oră dimineața este că, dacă obiectul se află lângă fața ta, este perceput ca o amenințare”, spune Loeffler. Nu vrei să te trezești în fiecare dimineață și să te uiți la fața unui urs. Fiziologic, este la fel.
În schimb, studiul recomandă ca atunci când vă treziți să optați pentru activități ce favorizează un stil de viață sănătos pentru a promova sănătatea generală: pregătiți un mic dejun sănătos, meditați, ascultați muzică, faceți o listă de recunoștință, citiți câteva pagini dintr-o carte, petreceți dimineața cu un prieten sau vorbiți le telefon cu un prieten sau un membru al familiei, dacă locuiți singuri.
Același studiu a constatat că timpul excesiv petrecut în fața ecranului, în special noaptea târziu, poate afecta somnul.
Lumina ecranului poate încetini eliberarea melatoninei din glanda pineală a creierului, perturbând ritmul circadian natural al trupului, provocând probleme de somn.
Cercetări suplimentare au descoperit că adulții care petrec prea mult timp în fața ecranelor sau care au fost diagnosticați cu dependență de smartphone-uri au un volum mai scăzut de materie cenușie, țesut cerebral esențial pentru funcționarea umană zilnică, implicat în orice activitate umană, de la mișcare, la memorie și emoție.
Volumul materiei cenușii scade în mod natural odată cu vârsta. Deci, pe lângă reducerea timpului în fața ecranului, este important să vă implicați în activități care mențin volumul materiei cenușii și promovează sănătatea creierului, cum ar fi: practica yoga, exerciții fizice, somn odihnitor, angajament social și gestionarea stresului.
Timpul pasiv pe ecran este ca și cum ai mânca zahăr, dar este o problemă pentru creierul tău este «gustos» și vrei să-l mănânci chiar acum, dar de fapt nu te hrănești, nu există.
Studiul arată că, la adulții cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, timpul excesiv petrecut în fața ecranului subțiază cortexul cerebral, cel mai exterior strat al creierului responsabil pentru procesarea memoriei și funcțiile cognitive, cum ar fi luarea deciziilor și rezolvarea problemelor.
În concluzie, utilizarea crescută a ecranului la adulți poate afecta învățarea, memoria și sănătatea psihică, iar neurologic se dovedește că poate duce la un risc crescut de degenerare.

Sursa: yogaesoteric

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.