Depolitizarea Camerelor agricole

Depolitizarea Camerelor agricole

0 241

Federatia AGROSTAR va sesiza Comisia Europeana cu privire la situatia creata in cadrul Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, prin excluderea din randul membrilor Comitetului National de Initiativa pentru infiintarea Camerelor Agricole a reprezentantilor formelor asociative cu reprezentativitate recunoscuta la nivel national, a declarat Nicolae Stefan, presedinte al Federatiei Agrostar, in cadrul unei conferinte de presa.
Discutiile pe Legea Camerelor Agricole au durat doi ani si s-a ajuns la un acord intre toate partile implicate, insa Legea a fost aprobata si promulgata intr-o forma diferita de cea convenita cu partenerii sociali.
Scopul acestor modificari este acela de a controla politic aceste structuri, spune Nicolae Stefan.
Legea a intrat in vigoare in data de 7 ianuarie 2011, iar in termen de 10 zile de la promulgare ar fi trebuit infiintat Comitetul National de Initiativa, membrii acestuia urmand sa fie numiti prin Hotarare de Guvern, la propunerea Comisiei de Agricultura, Silvicultura si Dezvoltare Rurala din Camera Deputatilor.
Din acest Comitet, potrivit art.6 din Legea nr.283/2010, fac parte ,,sapte reprezentanti ai formelor asociative din agricultura, cu reprezentativitate la nivel national, patru reprezentanti ai M.A.D.R, un reprezentant al MAI, un reprezentant al Ministerului Mediului si Padurilor, opt membri ai Parlamentului, din care cinci deputat|i si trei senatori”.

Atributiile acestui Comitet National sunt de a emite hotarari, de a constitui Comitetul Judetean de Initiativa, de a valida alegerile, de a emite mandate si a le transmite Comitetului Judetean de Initiativa.
„La desemnarea celor sapte reprezentanti ai formelor asociative, membrii Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor au exclus reprezentantii Federatiei Agrostar, cea mai mare organizatie sindicala din domeniul agricol, fiind acceptate in schimb forme asociative fara reprezentativitate, dar care apartin unor oameni politici”, mai spune liderul sindical.

Sindicalistii isi vor exprima nemultumirea prin actiuni de protest ce se vor desfasura in fata Guvernului, Camerei Deputatilor, MADR si Bruxelles, prin care vor cere depolitizarea acestor structuri agricole.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.