Depresia – dusmanul invizibil al Uniunii Europene!

Depresia – dusmanul invizibil al Uniunii Europene!

0 231

Sanatatea mintala, care reprezinta un bun social important care influenteaza calitatea vietii cotidiene. „Depresia (si sinuciderea care o urmeaza de obicei) este dusmanul invizibil al Uniunii Europene, deoarece face mai multe victime decat accidentele rutiere”, a declarat raportorul PE, Evangelia Tzampazi (PSE, Grecia).
Este suficient sa amintim urmatoarele date legate de importanta sanatatii mintale:
• una din patru persoane este afectata de o forma de tulburare psihica cel putin o data in viata,
• depresia este una dintre cele mai frecvente forme de tulburari – una din aase femei din Europa fiind afectate – ai se estimeaza ca pana in 2020 va fi cea mai frecventa boala din lumea dezvoltata ai a doua cauza de handicap,
• in UE se comit anual aproximativ 59000 de sinucideri, dintre care 90% cauzate de tulburari mintale,
• categoriile vulnerabile ai marginalizate, cum ar fi somerii, emigrantii, persoanele cu handicap, oameni care au suferit abuzuri sau consumatorii de substante psihotrope sunt predispuse intr-o masura mai mare sa fie afectate de probleme de sanatate mintala,
• intr-o Europa care imbatraneste, tulburarile neurodegenerative devin din ce in ce mai frecvente.

Masuri de prevenire a depresie ai sinuciderii
Statele membre sun invitate sa puna in aplicare programe transsectoriale de prevenire a sinuciderii, in special in randul persoanelor tinere ai al adolescentilor, promovand un mod de viata sanatos, reducand factorii de risc, cum ar fi accesul uaor la produse farmaceutice, droguri, substante chimice nocive ai abuzul de alcool.
Este deosebit de important sa se garanteze acordarea de tratament pentru persoanele care au avut tentative de sinucidere ai de tratament psihoterapeutic pentru familiile persoanelor care s-au sinucis;
Totodata se recomanda instituirea de retele regionale de informare destinate personalului medical, utilizatorilor serviciilor ai persoanelor cu probleme de sanatate mintala, familiilor, institutiilor de invatamant ai locurilor de munca ale acestora, la care sa aiba acces ai organismele locale ai publicul, cu scopul de a reduce frecventa cazurilor de depresie ai a comportamentului suicidal.

Sanatatea mintala a tinerilor
Deputatii europeni invita statele membre sa puna in aplicare programe de sprijin pentru parinti, in special pentru familiile dezavantajate, ai sa promoveze infiintarea functiilor de consilier psiholog in fiecare acoala secundara, astfel incat sa se acorde asistenta pentru nevoile social-emotionale ale tinerilor, acordandu-se o atentie deosebita programelor de prevenire cum ar fi imbunatatirea respectului de sine ai gestionarea crizelor.

Sanatatea mintala la locul de munca
Locul de munca joaca un rol central pentru integrarea sociala a persoanelor cu probleme de sanatate mintala. Acordarea de sprijin pentru recrutarea, mentinerea, reabilitarea ai revenirea acestora la locul de munca este necesara in special pentru integrarea grupurilor celor mai vulnerabile, inclusiv a comunitatilor apartinand minoritatilor etnice.
Angajatorilor li se solicita sa promoveze un mediu de lucru sanatos, acordand atentie stresului la locul de munca, cauzelor subiacente ale tulburarilor psihice survenite la locul de munca, ai abordarii acestor cauze.

Combaterea stigmatizarii
Deputatii solicita organizarea unor campanii de informare publica privind cele mai comune simptome ale depresiei ai tendintele sinucigaae prin intermediul mijloacelor de informare, al internetului, al acolilor ai al locurilor de munca, cu scopul de a promova sanatatea mintala, a spori nivelul de cunoatinte.

Mijloacelor de informare le revine un rolul esential al in modificarea perceptiilor asupra tulburarilor psihice ai solicita dezvoltarea unor orientari la nivel european pentru o mediatizare responsabila a aspectelor legate de sanatatea mintala.
Eliminarea stigmatizarii persoanelor cu probleme de sanatate mintala implica abandonarea aplicarii unor tratamente invazive ai inumane, precum ai a practicilor bazate pe principiul conform caruia persoanele bolnave mintal trebuie tinute inchise.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.