Depresia si painea
Eliminarea carbohidratilor din alimentatie si inlocuirea lor cu proteine pot afecta functia cognitiva.
Persoanele care vor sa slabeasca si renunta definitiv la paine sau la alte tipuri de carbohidrati in favoarea proteinelor (carne, lactate) risca sa sufere de depresie, arata un studiu al cercetatorilor australieni, publicat in editia on-line a cotidianului The Telegraph.
Pentru realizarea cercetarii, medicii au intreprins teste pe doua grupuri de voluntari, respectiv persoane supraponderale si obeze, care au fost monitorizate atent pe parcursul a 12 luni. Acestia au reusit sa slabeasca aproximativ 13 kilograme, pe parcursul unui an intreg, cu ajutorul dietei Atkins (care incurajeaza renuntarea la carbohidrati), dar au devenit mai deprimati decat erau la inceputul cercetarii.
Autorii studiului atrag atentia ca moda care impune lipsa carbohidratilor in alimentatie in favoarea proteinelor este extrem de periculoasa, avand urmari pe
ermen lung in ceea ce priveste starea de spirit si functia cognitiva a individului respectiv. „In timp ce studii clinice recente au aratat ca dietele sarace in carbohidrati pot reprezenta o solutie eficienta pentru pierderea in greutate, ele pot avea efecte pe termen lung asupra functiei psihologice, inclusiv in ceea ce priveste starea de spirit”, mentioneaza autorii studiului, in ultimul numar al publicatiei Archives of Internal Medicine.
In plus, sunt de parere medicii, explicatia este una de natura hormonala – lipsa carbohidratilor, „combustibilul” cu care se hraneste creierul in mod normal, genereaza o scadere a serotoninei, cunoscuta drept hormonul fericirii. Autorii considera ca mai sunt necesare si alte studii suplimentare, pentru a vedea cum afecteaza si alte regimuri alimentare restul functiilor cognitive.
Painea inhiba pofta de dulce
Medicii nutritionisti atrag atentia ca painea nu trebuie exclusa din alimentatie atunci cand vrem sa dam jos kilogramele nedorite. Una-doua feliute de paine de secara sunt recomandate la dieta. In plus, painea ne poate inhiba pofta de dulce. „Creierul se hraneste si traieste cu glucoza, pe care noi putem sa o luam fie din zaharul rapid (ciocolata, bomboane), fie din cel lent (amidon, produse fainoase, fasole, cartofi). Asadar, atunci cand avem pofta de dulce, putem foarte bine sa inlocuim prajitura sau ciocolata cu o felie de paine”, ne invata dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist. De asemenea, portia de zaharuri putem sa ne-o procuram si din fructe.
Celebra dieta Atkins a fost creata in anul 1972, de un medic cardiolog din Statele Unite, Robert Atkins. Teoria pe care se bazeaza regimul este foarte simpla – cand oprim „robinetul” cu carbohidrati, corpul nostru este obligat sa arda grasimi, pentru generarea energiei de care avem nevoie. Dieta Atkins sustine ca principala cauza a acumularii de kilograme nedorite este consumul de glucide rafinate (in special zahar, faina alba, siropuri bogate in fructoza), iar grasimile saturate nu sunt atat de periculoase pe cat se crede, doar cele „rele” trebuind evitate. Prin urmare, dieta Atkins recomanda renuntarea la bomboane, ciocolata, prajituri, inghetata, biscuiti, paste fainoase, paine alba, orez alb.