Depresivi si consumul de produse fast-food
Cercetători spanioli au stabilit o asociere clară între consumul de produse fast-food ÅŸi riscul de depresie. Nu este neapărat o legătură de la cauză la efect. Echipa de la universităţile din Granada ÅŸi Las Palmas (Gran Canaria) nu spune că mâncarea nu prea echilibrată servită la fast-food declanÅŸează depresia, scrie passionsante.be. Cercetătorii au observat însă că persoanele care merg des la astfel de unităţi sunt mult mai expuse riscului de depresie. Până să ajungă la această concluzie, specialiÅŸtii au studiat câteva luni circa 9.000 de adulÅ£i. Le-au comparat obiceiurile alimentare, identificând astfel 'factorul fast-food'. Ei au pus în evidenţă o relaÅ£ie 'doză-răspuns' (cu cât oamenii merg mai des la fast-food, cu atât riscul este mai ridicat), dar legătura este evidentă chiar ÅŸi în cazul unui consum moderat de produse fast-food. Pentru a înÅ£elege mai bine această legătură, trebuie luate în considerare trei elemente.
Mai întâi, amatorii de fast-food sunt ÅŸi cei care au, în general, un mod de viaţă mai puÅ£in sănătos, mai sedentar, cu mai mult fumat, cu un ritm de viaţă mai prost structurat (situaÅ£ie mai evidentă în rândul celibatarilor) ÅŸi cele mai rele obiceiuri alimentare – puÅ£ine fructe, legume, peÅŸte ÅŸi ulei de măsline. Al doilea element, legat de primul, este că nutrienÅ£ii din alimentele 'sănătoase' (ca cele din regimul mediteranean) ar juca un rol preventiv împotriva depresiei.
În sfârÅŸit, al treilea este să se stabilească dacă ÅŸi în ce măsură produsele fast-food contribuie la dezvoltarea unor tulburări depresive. În orice caz, Å£inând seama de marea popularitate a acestui fel de a mânca în societatea contemporană (se cunosc deja efectele asupra greutăţii ÅŸi a sistemului cardiovascular), este un câmp de cercetare foarte întins, încheie passionsante.be.