Deputatii au muncit mai putin de cinci ori decat orice angajat
Ultimele masuratori arata ca alesii din Camera Deputatilor nu au lucrat mai mult de 14 ore pe luna in sesiunile din toamna. Brasovenii ar vrea ca alesii sa fie mai putini si mai competenti, sa minta mai putin si sa fie inregistrati intr-o condica speciala.
Ultimele masuratori arata ca alesii din Camera Deputatilor nu au lucrat mai mult de 14 ore pe luna in sesiunile din toamna. Este mai putin decat limita legala care trebuie atinsa de angajati in decursul unei saptamani. Exceptand zilele de vacanta, deputatii nu au reusit sa cumuleze orele necesare nici macar in cele 20 de sedinte de plen pe care le-au avut.
Brasovenii ar vrea ca alesii sa fie mai putini si mai competenti, sa minta mai putin si sa fie inregistrati intr-o condica speciala. Cert este, spun oamenii, ca asa nu se mai poate.
Alesii au decis, la inceputul lunii noiembrie, sa-si modifice programul pentru a se putea implica in campania electorala.
Nici aceasta masura nu-i ajuta sa ajunga la durata maxima a timpului de munca pe saptamana, de 48 de ore, asa cum prevede Codul Muncii. Brasovenii cred ca e nevoie de o schimbare radicala in Parlament.
Brasovenii au si solutii pentru controlarea felului in care alesii neamului isi desfasoara activitatea in Parlament. „Sa aiba o condica speciala si ce promit sa puna in aplicare pentru ca prea mult mint, prea mult ne duc cu zaharelul” sau „Sa munceasca mai mult, sa se intereseze de Brasov, de oameni, de pensionari, de toata lumea” ori „Sa fie mai putini si competenti”, sunt cateva dintre propunerile brasovenilor.
In cele trei luni de activitate, deputatii au petrecut in plen aproximativ 44 de ore, cu patru ore mai putin decat petrec restul angajatilor la locul de munca in decursul unei singure saptamani. Daca timpul petrecut la serviciu de alesi este tot mai mic, salariile sunt tot mai mari.
Parlamentarii si-au votat, la sfarsitul anului trecut, un buget mai mare decat era prevazut in forma Guvernului. Sumele au crescut astfel la Camera Deputatilor de la 295 de milioane de lei la 340 de milioane de lei iar la Senat de la 130 la 166 de milioane de lei.
Vifor Rotar