Deputatii taraganeaza Legea alegerilor pentru PE

Deputatii taraganeaza Legea alegerilor pentru PE

0 280

Pe cand la Bruxelles se sarbatorea intrarea in UE a Romaniei, acasa la ei parlamentarii romani nu au fost in stare sa adopte o lege necesara procesului de integrare. Dezbaterea in plenul Camerei Deputatilor a propunerii legislative pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European, respinsa de Senat, a fost amanata, joi, pentru a doua oara consecutiv, intrucat raportul Comisiei pentru elaborarea Codului electoral nu a fost depus.


Dezbaterea acestei propuneri legislative a fost amanata si miercuri, pentru ca reprezentantii grupurilor parlamentare sa se puna de acord asupra acesteia in cadrul Comisiei pentru elaborarea codului electoral.


Decizia deputatilor vine la numai doua zile dupa ce liderii Aliantei PNL-PD anuntau ca acest proiect legislativ este o prioritate. El ar trebui adoptat pana la sfarsitul acestei sesiuni, din care mai sunt mai putin de zece zile, pentru ca s-a convenit ca alegerile pentru Parlamentul European sa aiba lac pe 13 mai.


In cadrul dezbaterilor din Comisia pentru elaborarea Codului electoral s-a convenit, prin vot, cu majoritate, ca scrutinul pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European sa se faca in cadrul unei circumscriptii nationale si nu in cadrul mai multor circumscriptii regionale. De asemenea, s-a convenit si asupra mentinerii pragului electoral de 5%, precum si a blocarii listelor.


Comisia nu a ajuns insa la un acord in ce priveste cifra exacta a numarului de semnaturi care sa legitimeze candidaturile, precum si in ce priveste pozitia PRM de a nu permite participarea organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale la scrutin, respectiv UDMR. Asupra acestor elemente urmeaza sa se pronunte, prin vot, plenul Camerei Deputatilor.


?

Propunerea legislativa pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European este o lege organica respinsa de Senat. Propunerea este considerata prioritate legislativa a UE, fiind dezbatuta in procedura de urgenta, iar Camera Deputatilor este Camera decizionala.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.