Deputatul brașovean Gabriel Andronache, vicepreședinte ANRE, este extrem de optimist
Un plafon al scumpirilor la distribuția energiei electrice de doar șase procente la începutul anului viitor, aproape la jumătate din rata inflației, i-ar părea oricărui consumator român, persoană fizică sau juridică, o utopie de nesusținut prin argumentele economice previzibile ale instituțiilor de resort în acest moment.
Asta și pentru că românii au experimentat în urmă cu doi ani, în special din partea ENEL, dar și din partea Electrica, anomalii abominabile la facturile pet imp de iarnă. S–a demonstrat atunci că a fost jaf la drumul mare din partea furnizorilor de electricitate, corectate cu greu ulterior de guvern.
Evident atunci am „beneficiat” și de imobilitatea iresponsabilă a conducerii ANRE de atunci. De anul trecut însă, dar mai ales din acest an, după rafinarea conducerii acestei instituții lucrurile au intrat pe făgașul lor normal. Vicepreședintele ANRE, brașoveanul Gabriel Andronache, a răspuns unor întrebări punctuale legate de scumpirile curentului electric anul viitor:
ANRE, în fapt guvernul, nu intenționează să scape hățurile costurilor curentului electric din mână
„Am avut mai multe discuţii cu distribuitorii. Din punctul lor de vedere sunt mai multe solicitări pentru anumite activităţi pe care le desfăşoară, pentru care ar dori bani mult mai mulţi.
De asemenea, şi ei, la rândul lor puteau să facă investiţiile un pic mai calculat, în special pe zona aceasta de transport, astfel încât reţeaua, dacă ar fi fost dezvoltată şi întărită etapizat, nu exista această presiune în momentul de faţă realizată de către prosumatori”, a menţionat Gabriel Andronache, la o conferinţă de specialitate organizată de Ziarul Financiar, preluat de Știri pe Surse.
Întrebat dacă există o estimare a creşterii tarifelor de distribuţie la energie electrică pentru 1 ianuarie, valabile pentru anul următor, el a precizat că „va fi în jur de de şase procente”.
Optimistă predicție pentru anul viitor în condițiile în care inflația este din ce în ce mai greu de stăvilit și se menține la două cifre, iar deficitul bugetar a atins niveluri record.
Desigur că și operatorii de pe piața energiei electrice românești au mai fost disciplinați în ultimul timp, chiar prin amenzi și daune interese în procese civile și comerciale, fiind așadar de așteptat să nu mai existe anomaliile din trecut la facturare.
În legătură cu cifra de șase procente, scumpire de la 1 ianuarie avansată de Andronache, nu putem spune decât că „Să dea Dumnezeu vorba marxistului!”. Adică să nu aterizeze și vreun zero după șasele optimist al ANRE.
Libiu Mateescu