Der Spiegel – interviu Victor Ponta
Premierul Victor Ponta a admis, intr-un interviu acordat publicatiei Der Spiegel si publicat luni, ca nu a "explicat intotdeauna prea bine politicile luate" si ca nu a comunicat suficient de bine cu Europa". Ponta a recunoscut ca presedintele Comisiei Europen, Jose Manuel Barroso, are dreptate sa solicite lamuriri din partea guvernului.
"Nu am explicat intotdeauna bine politicile mele, nu am comunicat suficient de bine cu Europa. Nu am o problema cu a corecta perceptiile gresite si a clarifica neintelegerile care au generat ingrijorare in randul partenerilor nostri europeni. De aceea, dupa ce m-am intors de la Bruxelles am acceptat responsabilitatea de a clarifica toate punctele pentru care am fost criticati si de a lua masurile necesare pentru a-i convinge pe partenerii nostri europeni – chiar si cele care sunt mai mult de responsabilitatea Parlamentului decat a mea", a declarat premierul. Ponta afirma de asemenea ca este "un european dedicat" si ca viitorul Romaniei sta intr-o Europa unita.
Intrebat despre limitarea atributiilor Curtii Constitutionale, Ponta a raspuns: "Aceasta nu a fost niciodata intentia mea. Hotararea a fost anulata la initiativa mea. Guvernul meu a promis sa respecte independenta justitiei." Referitor la protestul unor artisti cunoscuti precum Herta Muller la adresa limitarilor libertatii artistice si trecerii Instutului Cultural Roman in subordinea Senatului, Ponta a garantat ca "nu trebuie sa va ingrijorati. Independenta culturala este garantata in continuare, asa cum sete si libertatea presei. Ar trebui sa vedeti toate lucrurile negative care se scriu in presa romana despre mine."
"Ce nu inteleg oamenii din Europa: Procedura de suspendare nu a fost decizia mea personala, ci rezultatul unei decizii a parlamentului care a rezultat din faptul ca majoritatea parlamentarilor au considerat ca Basesu si-a depasit atributiile. Constitutia Romaniei permite un astfel de referendum. Insa acum, asa cum a solicitat Bruxelles-ul, va fi folosita urmatoarea procedura: Numai daca jumatate dintre persoanele cu drept de vot isi exprima optiunea va fi referendumul validat", a declarat Ponta, intrebat despre referendumul ce va avea loc pe 29 iulie.
"Daca doar 45% merg la vot, dar este o majoritate clara impotriva lui Basescu, credeti ca ar trebui sa ramana in functie?" intreaba in continuare jurnalistii Der Spiegel. "
"Daca doar 45% merg la vot, dar este o majoritate clara impotriva lui Basescu, credeti ca ar trebui sa ramana in functie?" intreaba in continuare jurnalistii Der Spiegel. "
Atunci va fi decizia lui daca ramane in functie sau nu. Va trebui sa isi puna intrebarea, in aceasta situatie, pe cine reprezinta, insa cu siguranta nu majoritatea. Insa inca o data: "Imi voi tine cuvantul dat intr-o astfel de situatie". Intrebat si despre criza economica, in contextul disputei dintre el si Traian Basescu, Ponta afirma: "Ma aflu in functie de doar 11 saptamani, nu pot fi considerat reponsabil pentru criza economica din Romania. In plus, imprumutul de FMI este in siguranta."
Premierul este intrebat de jurnalistii de la publicatia germana si daca a fost afectat de faptul ca Angela Merkle l-a sunat pe Basescu si nu pe el zilele trecut. "Nu a fost un afront direct? intreaba reporterul. "Bineinteles ca as fi preferat sa ma sune pe mine. Insa exista o relate veche intre Merkel si Basesc, legatura mai puternice intre conservatori, trebuie sa accepti asta, este complet legitim. Si sunt optimist ca voi convinge guvernul german de intentiile mele cele mai bune. Ar ajuta, bineinteles, daca Berlinul ar asculta argumentele ambelor parti in Romania". "In sondajele de opinie dinainte alegerilor din noiembrie, partidul dumneavoastra conduce detasat. Se pare ca anticipati o cariera politica lunga", afirma jurnalistii. "Intr-adevar", raspunde Ponta.
La finalul interviului, Ponta este intrebat ce ar face daca nu ar fi in politica.
"As lucra ca procuror, poate ca procuror anti-coruptie, fosta mea profesie. Mi-ar placea foarte mult sa merg la Curtea Internationala de Justitie de la Haga. Ar fi placut: sa traiesc intr-o Europa unita si sa urmaresc penal acesti teribili politicieni care au incalcat drepturile omului".
Ponta a acceptat sa acorde acest interviu in biroul sau din Bucuresti, afirmand ca vrea vorbeasca "deschis" despre pozitia sa, dar refuzand sa raspunda la intrebarile referitoare la acuzatiile de plagiat cu privire la teza sa de doctorat, precizeaza revista germana.