Deși pensiile au crescut cu 15% de la 1 septembrie dezastrul anunțat...

Deși pensiile au crescut cu 15% de la 1 septembrie dezastrul anunțat de #-giști nu se vede în economie!!

2 883

​Așa cum s-a anunțat, începând cu data de 1 septembrie, pensiile din România au creacut cu 15%, în baza Legii a pensiilor promovată de PSD. Conform legii, practic, punctul de pensie a crescut de la 1.100 lei, la 1.265 lei. Beneficiarii, cea mai oropsită categorie de români, bătrînii, circa 5 milioane de pensionari, care se vor bucura de această importantă creștere.

Conform unui raport al Ministerului Muncii, numărul total al pensionarilor la sfârşitul lunii martie 2019 era de 4,98 milioane persoane.
Fostul ministru al Muncii Olguța Vasilescu spunea că Legea pensiilor va avea în 2019 un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei, în 2020 de 24,8 miliarde, în 2021 de 51 de miliarde, iar în 2022 de 81 de miliarde de lei.

Evoluția creștreii pensiilor:
* la data de 1 septembrie 2020 punctul de pensie va urca 1.775 lei,
* la 1 septembrie 2021, la 1.875 lei.
* din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut realizat.

Actualul ministru al Muncii, Marius Budăi, a declarat pentru Mediafax că sunt bani la buget pentru această creștere.
„În momentul în care noi aprobăm și elaborăm în Parlament Legea Pensiilor, știți că se discuta de acele atacuri sucesive la Curtea Constituțională, iar noi am estimat bine atunci, astfel încât la construcția bugetului pe anul 2019 am avut baza legală, încât să bugetăm aceste sume. Plățile se vor face și nu vom avea sincope până la sfârșitul anului”, a spus Budăi.

Consiliul Fiscal, un adversat al politicilor PSD de reașezarea pensiilor pe un nivel de normalitate, consideră că noua Lege a Pensiilor poate complica construcția bugetară!

Un element de natură să complice major construcția bugetară pe termen mediu este reprezentat de impactul Legii 127/2019 privind sistemul public de pensii. Chiar dacă majoritatea prevederilor acesteia intră în vigoare la 1 septembrie 2021, până la acel moment sunt prevăzute majorări etapizate importante ale punctului de pensie, de la 1100 de lei în prezent, la 1875 de lei începând cu 1 septembrie 2021”, se arată într-un raport al Consiliului Fiscal.

Evaluare Consiliului Fiscal confirmă – anul acesta impactul bugetar al creșterii punctului de pensie este de 800 milioane lei/lună (3,2 miliarde lei, cumulat pe cele 4 luni până la finalul anului)

Cheltuielile suplimentare provin atât din majorarea punctului de pensie (2019 – 1 septembrie 2021) cât și din modificarea formulei de calcul și noile drepturi instituite (începând cu 1 septembrie 2021).
Astfel, cheltuielile de asistență socială sunt previzionate să se majoreze de la 10,7% din PIB în anul 2019 la 11,4% din PIB în anul 2020, 13,4% din PIB în anul 2021 și 14,4% din PIB în anul 2022.

Desigur pare dificil de imaginat cum o astfel de evoluție poate fi consistentă pe termen mediu cu menținerea deficitului bugetar la un nivel inferior pragului de 3%. Soluții sun și, o parte din ele au fost identificate, debirocratizarea administrației, eliminarea pensiilor speciale (fără suportul real al principiului contribuității), creșterea economică.

La începutul anului punctul de pensie a fost 1.100 lei, iar pe ultimele 4 luni va fi de 1.265 lei.

Ce spunea Comisia Europeană în iunie
Așa cum era de așteptat, într-un raport din luna iunie, Comisia Europeană spune că noua lege a pensiilor, adoptată de Parlament încă din decembrie 2018 (blocată cu multă insistență mai multe luni prin manvre procedurale de către opoziție și preș. Iohannes), este susceptibilă să pună în pericol sustenabilitatea finanțelor publice.
„Punctul de pensie, adică principalul parametru utilizat pentru indexarea pensiilor, urmează să fie majorat cu 15% în septembrie 2019 și cu 40% în septembrie 2020. Legea pensiilor ar urma să modifice o serie de parametri utilizați pentru calcularea pensiilor. În special, se preconizează că valoarea punctului de pensie va crește, deoarece factorul de indexare utilizat la calcularea pensiilor existente nu ar mai urma creșterea prețurilor, ci ar fi raportat permanent la creșterile salariilor și ale prețurilor.
În plus, perioada de cotizare utilizată la calcularea unei pensii va fi scurtată, ceea ce va duce la creșterea cheltuielilor cu pensiile noi.

Pe de altă parte, eliminarea indicelui de corecție pentru pensiile noi (care stabilea o legătură parțială între prima pensie și salariu) va atenua creșterea globală a cheltuielilor cu pensiile cauzată de ceilalți parametri.
Anumite probleme structurale care afectează adecvarea pensiilor rămân nesoluționate”,
precizează raportul.
Desigur, cei de la Comisia Europeană nu au habar cu ce se întâmplă în economia românească. Raportul reprezintă „viziunea” cozilor de topor asumat de birocrații bruxellezi, exploatat politic de opozția PNL&USR și Iohannes.
La o săptămână de la intrarea în vigoare a legii, plățile se fac, nu sunt probleme banii ajungând la beneficiari.

Vlad T.

COMENTARII

  1. Sunt pentru o analiza atenta a pensiilor speciale care impovareaza cu adevarat bugetul de stat si a creat o clasa speciala a pensionarior de lux. Interesant este ca toata lumea se leaga de noua lege a pensiilor ca nefiind sustenabila, dar inclusiv Comisia Europeana nu spune nimic despre pensiile speciale (mai nou si ale primarilor, viceprimarilor si presedintilor de consilii judetene, care chipurile sunt botezate indemnizatii ), asta si pentru ca toate partidele doresc sa „multumeasca” alesilor, parca i-ar fi obligat cineva da detina functiile respective si in plus nu ar fi avut destule avantaje. Sa se aplice principiul contributivitatii si atat. De asemenea sa se elimine discrepantele actuale cand persoane care au contribuit chiar mai mult (in unele cazuri0 la sistemul de pensii au pensia mai mica decat altele care au contribuit mai putin numai pentru numitorul este diferit (35 ani pt barbati, repectiv 31,2 pentru femei).

  2. Sa ne ajute Dumnezeu pe noi pensionarii ! Cu toate ca acesti PSD-isti sunt niste jigodii, tare mi-e frica ca un alt guvern ce va veni nu va respecta „legea pensiilor” ! Inteleg ca tara e in dificultate dar aceasta categorie „imbecila” care a votat constant cu PSD-ul chiar trebuie sa fie condamnata la moarte ? Bineinteles fac exceptie cei cu pensii speciale ! Spalati-va cu ei pe cap si Doamne ajuta !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.