Despagubire de 13 miliarde de euro ceruta la Brasov

Despagubire de 13 miliarde de euro ceruta la Brasov

0 135

O brasoveanca cere Statului Roman cea mai mare despagubire din istorie. Fiica disidentului Stelian Chiper Baltatescu solicita 13 miliarde de euro daune morale pentru cei 13 ani pe care tatal sau i-a petrecut in inchisorile comuniste. Calculul este simplu: valoarea ratiei zilnice de mancare primita de un puscarias, inmultita cu numarul de zile-detentie si cu cel al membrilor de partid care au acceptat ororile comise de comunisti.
Luminita Andrei, in varsta de 46 de ani, planuieste sa-i faca dreptate tatalui sau, Stelian Chiper Baltatescu, astfel ca, in virtutea Legii nr. 221/ 2009, cere nu mai putin de 13 miliarde de euro. Suma nu a calculat-o ea, ci Stelian Chiper Baltatescu, inainte sa moara, in 2003, potrivit unui calcul simplu: Trei lei pentru fiecare zi de detentie, platit de fiecare membru de partid inscris in acea perioada, pe considerentul ca fiecare membru de partid s-a lepadat de cei care au suferit pentru drepturile romanilor. Luptatorul anticomunist nu a mai apucat sa dea statul in judecata pentru cei 13 ani petrecuti in puscariile comuniste; abia in 2008 CNSAS i-a inapoiat dosarele din arhiva securitatii. Fiica sa a pornit procesul in 22 aprilie 2011. O zi mai tarziu, isi pierdea mama. Stie ca nu va primi fabuloasa suma, insa crede ca are o datorie de onoare sa le faca dreptate parintilor, haituiti de Securitate.
Stelian Stelian Chiper Baltatescu este o figura proeminenta a luptei anticomuniste de dupa al Doilea Razboi Mondial. Baltatescu a luptat pe frontul rusesc la Cotul Donului, a fost ranit si a cazut prizonier impreuna cu alti 5.000 de ofiteri si soldati romani, ajungand in lagarele de la Oranki, Susdal si Gronki. In lagarul Gronki a avut conflicte directe cu Ana Pauker, sefa a factiunii comuniste moscovite. Atitudinea lui l-a costat 208 zile de carcera, in cursul carora a fost infometat, batut, izolat, pazit de soldati cu mitraliere si caini lup dresati sa ucida. Baltatescu a fost repatriat pe in 1948, iar in 1949 a fost prins de Securitate, pentru ca incercase sa creeze o miscare de rezistenta si trimis in lagarele de concentrare.
Infatisarea de ieri de la Brasov ar fi trebuit sa fie ultima, insa a fost amanata pentru 11 noiembrie, din lipsa unei sentinte lipsa la dosar.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.