Despagubiri in numerar si in actiuni pentru proprietarii caselor nationalizate

Despagubiri in numerar si in actiuni pentru proprietarii caselor nationalizate

0 247

Persoanele ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist ar putea fi despagubite in numerar in limita a 200.000 euro de catre o directie infiintata in subordinea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), potrivit unui proiect de ordonanta privind Fondul Proprietatea.


Proiectul de ordonanta de urgenta, publicat pentru dezbatere publica, vizeaza accelerarea procedurii de acordare a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv. Astfel, va fi infiintata Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar, in subordinea ANRP.


Proiectul de act normativ contine o serie de variante pentru valorificarea titlurilor de despagubire primite de cei indreptatiti. Astfel, daca titlul de despagubire individual este emis pentru o suma echivalenta cu maxim 200.000 euro, titularul are posibilitatea sa solicite realizarea conversiei in actiuni emise de Fondul Proprietatea (FP), acordarea de despagubiri in numerar, sau poate opta pentru actiuni si numerar. Daca valoarea despagubirilor depaseste echivalentul a 200.000 de euro, persoana respectiva poate sa solicite primirea exclusiv de actiuni emise de Fond, dar va avea posibilitatea sa solicite primirea de numerar, in limita sumei de 200.000 euro pe persoana si diferenta in actiuni ale Fondului, pana la nivelul despagubirii totale.


Titlurile de despagubire se valorifica in termen de trei ani de la data emiterii, care insa nu expira mai devreme de 12 luni de la prima sedinta de tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea.


Sursele de finantare a cheltuielilor operationale ale Directiei pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar, precum si cele de finantare a acordarii despagubirilor in numerar de catre aceasta entitate vor fi asigurate de catre Ministerul Finantelor Publice de la bugetul de stat, prioritar din sumele incasate din vanzarea actiunilor pe care le detine la Fondul Proprietatea, din dividendele aferente actiunilor detinute la Fond si vanzarea de obligatiuni emise de MFP.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.