Despagubirile proprietarilor deposedati, suspendate doi ani

Despagubirile proprietarilor deposedati, suspendate doi ani

0 378

Despagubirile in numerar catre fostii proprietari deposedati in mod abuziv in timpul regimului comunist au fost suspendate pe o perioada de doi ani, acestia urmand a primi despagubiri sub forma actiunilor la Fondul Proprietatea, potrivit unei Ordonante de Urgenta publicata joi in Monitorul Oficial.
„Prin acest proiect de ordonanta de urgenta se suspenda pentru o perioada de doi ani emiterea titlurilor de plata, valorificarea titlurilor de despagubire emise de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor urmand a se realiza doar prin conversia in actiuni la Fondul Proprietatea corespunzator optiunii formulate”, se arata in ordonanta.
Astfel, fostii proprietari deposedati care au dreptul la despagubiri de maxim 500.000 de euro nu vor mai fi despagubiti in numerar, ci vor primi actiuni la Fondul Proprietatea. Conform Ordonantei 81 din 2007, persoanele care primesc titlul de despagubire pentru o suma de pana in 500.000 de euro ar fi trebuit despagubite in numerar, in vreme ce persoanele cu despagubiri de peste 500.000 de euro ar fi trebuit sa primeasca numerar si actiuni la Fondul Proprietatea.
Asociatia pentru Proprietate Privata apreciaza insa ca acest act normativ vine in contradictie cu normele europene care protejeaza dreptul de proprietate.
„Asociatia pentru Proprietate Privata apreciaza ca ordonanta de urgenta nr. 62 din 2010 publicata ieri in Monitorul Oficial nu poate fi aplicata deoarece contravine articolului 1 din Primul protocol aditional al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, aducand atingere dreptului de proprietate. (…) Suntem tara membra a Consiliului Europei, am ratificat Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, prin urmare trebuie sa invatam sa respectam si dreptul de proprietate si sa stim ca atunci cand unui om i se ia un bun al sau, trebuie sa i se ofere in schimb contravaloarea acestuia, pentru a se crea un just echilibru astfel cum a stabilit Curtea Europeana a Drepturilor Omului”, se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Reprezentantii APP arata ca Fondul Proprietatea nu este eficient, „aspect constatat de CEDO in mai multe hotarari”.

Astfel, Asociatia pentru Proprietate Privata solicita Guvernului sa modifice Ordonanta de Urgenta nr. 62 din 2010 pentru a evita impunerea de sanctiuni politice Romaniei, care ar putea merge pana la excluderea din Consiliul Europei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.