DESPRE JUSTIȚIE ȘI INDEPENDENȚĂ ȘI MODIFICĂRILE RECENTE

DESPRE JUSTIȚIE ȘI INDEPENDENȚĂ ȘI MODIFICĂRILE RECENTE

2 484

Observ, de aproape un an, o incrancenare, demna de o cauza mai buna, impotriva modificarii legii nr. 303/2004, lege avand ca obiect de reglementare statutul judecătorilor și procurorilor si a legii nr. 304/ 2004, lege avand ca obiect de reglementare organizarea judiciara.
Aceasta incrancenare a atins in ultimele luni paroxismul, oponentii modificarii acestor legi recurgand, in buna traditie a regimului fanariot, inclusiv la pâra catre puterile suzerana si protectoare.
Ceea ce mi a atras atentia in mod deosebit a fost aruncarea in lupta a tuturor resurselor umane si materiale si uitilizarea tuturor metodelor de manipulare, de la cele mai subtile pana la cele mai grosolane, ceea ce arata ca miza acestor modificarii este, cu adevarat, majora.
Sloganul lasat de opozanti este acela ca modificarea celor doua legi submineaza pana la anulare independenta justitiei.
Manipulatorii si manipulatii, deopotriva, prezinta aceste modificari ca fiind sfarsitul civilizatiei umane pe teritoriul Romaniei.
In cele ce urmeaza doresc sa atrag atentia ambelor categorii si la nivelul mediu de intelegere, asupra câtorva aspecte de natura juridica, folosind ca material didactic, legea fundamentala a statului, Constitutia.

I . Ce inseamna justitia ?
Sediul materiei se afla in art . 124 si art. 126 din Constitutie.
Potrivit art. 126 alin.1 :
“ Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege.”
Potrivit art. 124 :
“ (1) Justiţia se înfăptuieşte în numele legii.
(2) Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi.
(3) Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii.”
Rezulta deci in mod expres, neechivic si indubitabil ca justitia inseamna activitatea jurisdictionala ( juris dictio = a spune dreptul) desfasurata de instantele de judecata, activitate care se infaptuieste in numele legii, in mod unic, egal si impartial pentru toti. Rezulta de asemenea, in mod expres, neechivic si indubitabil ca in activitatea de infaptuire a justitiei, adica in activitatea jurisdictionala, judecatorii sunt independenti si se supun numai legii.
CONCLUZIE:
INDEPENDENTA JUSTITIEI INSEAMNA INDEPENDENTA JUDECATORULUI IN ACTIVITATEA DE JUDECATA ADICA IN ACTIVITATEA JURISDICTIONALA ( IN EXERCITAREA JURISDICTIEI). SI ATAT !!!

Ce este puterea judecatoreasca?
Potrivit art. 1 alin. 4 din Constitutie: “Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.”
Puterea judecatoareasca este, prin urmare, una dintre cele trei puteri ale statului, pe care legea fundamentala, Constitutia, o denumeste, in capitolul VI si autoritate judecatoreasca.
Autoritatea judecatoreasca este asadar, alaturi de autoritatea legiuitoare adica Parlamentul, prevazuta in capitolul I din Constitutie si autoritatea executiva, adica Presedintele Romaniei, Guvernul si Administratia Publica, prevazuta in capitolele II, III si V din Constitutie una din cele trei puteri ale statului.
Or, autoritatea judecatoareasca, ca putere a statului, nu este independenta. Potrivit constitutiei niciuna dintre puterile statului nu este independenta deoarece in articolul 1 alin 4 din Constitutie, citat mai sus,
puterile statului sunt separate dar se alfa intr un echilibru una fata se cealalta in sensul unui control reciproc, in scopul prevenirii abuzurilor si arbitrariului.
CONCLUZIE:
PUTEREA JUDECATOREASCA SAU AUTORITATEA JUDECATOREASCA ESTE UNA DINTRE CELE TREI PUTERI ALE STATULUI DAR NU ESTE INDEPENDENTA CI DOAR SEPARATA DE CELELATE DOUA PUTERI SI IN ECHILIBRU CU ACESTEA, IN CADRUL DEMOCRATIEI CONSTITUTIONALE DIN ROMÂNIA .

La ce se refera legile nr.303/2004 si 304/2004, a caror modificare se afla in procedura parlamentara?
Asa cum am precizat deja, in preambul, legea nr. 303/2004 are ca obiect de reglementare statutul judecătorilor și procurorilor iar legea nr. 304/ 2004 are ca obiect de reglementare organizarea judiciara.
Prin urmare, este evident ca cele doua legi nu reglementeaza justitia ci reglementeaza organizarea puterii judecatoresti sau autoritatii judecatoresti. Justitia este reglementata prin codurile civil, penal, de procedura civila si de procedura penala precum si prin legile speciale care vizeaza activitatea de judecata a instantelor.

CONCLUZII: 
a) MODIFICAREA LEGILOR NR.303/2004 SI 304/2004 NU INSEAMNA MODIFICAREA LEGILOR JUSTITIEI CI MODIFICAREA LEGILOR DE ORGANIZARE A PUTERII JUDECATORESTI
b) MODIFICAREA LEGILOR NR.303/2004 SI 304/2004 NU INSEAMNA AFECTEAZA INDEPENDENTA JUSTITIEI CACI ACESTE LEGI NU VIZEAZA JUSTITIA CI ORGANIZAREA PUTERII SAU AUTORITATII JUDECATORESTI
c) MODIFICAREA LEGILOR NR.303/2004 SI 304/2004 DE ORGANIZARE A PUTERII JUDECATORESTI ESTE OBLIGATORIE PENTRU ASIGURAREA ECHILIBRULUI PUTERILOR IN STAT.

Altfel spus, dragi manipulati si stimati manipulatori, nimeni nu aduce atingere independentei justitiei, adica activitatii desfasurate de instantele de judecata.
Insa organizarea judecatoreasca sau organizarea puterii judecatoresti trebuie sa fie expresia vointei poporului, in forma legii adoptata parlamentul Romaniei care, potrivit art. 61 din Constitutie, este
“ organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.”
Tocmai in virtutea principiului echilibrului puterilor in stat. Pe care, din ignoranta, nu il cunoastem, sau, cu rea credinta, il trecem sub tacere.
Post scriptum pentru manipulatori: justitia continua sa existe, in ciuda unora dintre representantii sai. Nu uitati ca, intotdeauna, tradatorii de tara au avut un sfarsit trist.

Articol postat pe facebook de catre dl Jean Andrei

COMENTARII

  1. Marele scriitor Shalom Alehem are o „povestioara” de neuitat,intitulata…indirect,
    chiar asa: „Pai si ei erau in scenariu…”

  2. Toate asa zisele organizatii civice sant finantate din exterior si compuse din indivizi platiti din exterior pentru a submina autoritate uneia sau a celor trei puteri ale statului roman sant considerati spioni in slujba celor care ii platesc si automat tradatori de tara.
    SRI ar trebui sa-i urmaresca si sa-i trimita in judecata. Dar pana cand cei din SRI vor intelege ca sant platiti cu bani foarte grei ca sa apere poporul si tara de aceste forte exteriore care incerca sa o destabilizeze, parlamentul trebuie sa reglemnteze legile de aprobare ale organizatiilor civice si sa emita o lege care sa interzica demonstratiile neautorizate iar organizatorii si participantii lor sa fie amendati si trimisi in judecata pentru perturbarea ordinii publice.
    In SUA, Canada si in tarile vest europene, care au transformat fostele tari comuniste in coloniile lor, demonstratiile neautorizate sant interzise si participantii arestati.
    Romania trebuie sa aplice democratia din tarile care o colonizeaza.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.