Despre planta VASC

Despre planta VASC

0 169

Vascul este partial parazita, „hemiparazita.”


Ca planta parazit, creste pe ramurile sau trunchiul unui copac si de fapt isi trimite radacini care penetreaza in copac (foioase si conifere) pentru a-si lua substantele nutritive. Este capabila sa creasca si pe cont propriu, producandu-si singura mancarea prin fotosinteza.


Exista doua tipuri de vasc. Vascul european (Viscum album) este un arbust verde cu flori mici galbene si bobite albe, lipicioase care sunt considerate otravitoare. Este deseori vazut pe meri si uneori pe stejari.


Mai rarul vasc de stejar, a fost adanc venerat de celtii antici si germani si folosit ca planta de ceremonii de primii europeni.


Vascul gasit in America de Nord (Phoradendron flavescens) creste ca un parazit, pe copaci din New Jersey pana in Florida.


?


Traditie legate de vasc


Vascul nu trebuie sa va lipseasca din casa de sarbatori. Nu are un loc anume, dar atarnati-l in asa fel incat sa puteti sta cu sotia/sotul sau prietena/prietenul actuala sau viitoare si sa va sarutati. Este una din cele mai placute traditii legate de sarbatorile de iarna. Vreme indelungata vascul simboliza dragostea, bunastarea si pacea. Initial a fost interzis datorita trecutului pagan. In alte locuri plasat si sub patul tinerilor insuratei, pentru a-i face mai fertili.


Traditia mai spune ca o fata daca se afla sub o creanga de vasc poate fi sarutata de un baiat fara sa i se ceara voie sau sa i se ceara scuze.


Atentie, in multe locuri, faptul ca o persoana sta sub vasc, inseamna ca este disponibila unui sarut.


Vascul era folosit si in ritualurile de casatorie pentru ca se credea ca frunzele sunt afrodisiace. Se mai spune ca daca un baiat saruta o fata sub vasc, se cheama ca a facut o cerere in casatorie, iar cei doi sunt legati pe viata.


Cunoscut din timpuri imemorabile vascul era considerat sacru de oamenii din antichitate. Norvegienii, druizii celti si indienii nord-americani taiau vascul din stejar cu o secera de aur. Ramurile trebuiau prinse inainte de a atinge pamantul. Ei rupeau apoi ramurile in mai multe ramurele si le imparteau oamenilor, care le atarnau deasupra usilor, pentru a-i proteja impotriva trasnetelor, fulgerelor si a altor rele.


Apicultorii britanici obisnuiau sa puna ramurele de vasc pe stupii lor, deoarece credeau ca albinele bazaie in onoarea copilului Iisus;


Sunt legende care spun ca o ramurica de vasc pusa in leaganul unui copil il fereste pe micut de toate relele;


Primului vitel nascut dupa Anul Nou i se leaga o ramurica de vasc la gat, pentru a proteja intreaga cireada;


In cele din urma, vascul a devenit o traditie de Craciun.


?


Vascul si sanatatea


Vascul o planta cu multe „calitati” medicale pentru om o adevarata comoara.


De la vasc se aduna ramurile tinere cu frunze. Recoltarea se poate face tot timpul anului. Uscarea vascului se face numai pe cale naturala, in incaperi bine aerisite.


Tinctura de vasc . Antispasmodic, calmant psihic bland si eficient, citostatic mediu, imuno-stimulator si imuno-modulator, purgativ, tonic cardiac foarte.


Scade nivelul colesterolului din sange, amelioreaza pericolul de tromboza, eficient in prevenirea infarctului miocardic, scade tensiunea arteriala. Hipertensiune, tensiune oscilanta, afectiuni vasculare, ateroscleroza, dereglari glandulare, artroza, spondiloza deformanta, tuse convulsiva si spastica, …


?


Vlad T.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.