Destinatii racoroase
O buna „ascunzatoare” in zilele calduroase de vara poate fi una dintre pesterile din tara noastra. Aceste locuri sunt vizitate de turisti veniti din toate colturile tarii si va pot oferi un sfarsit de saptamana placut alaturi de familie.
Pestera Dambovicioara
Pestera Dambovicioarei este situata in partea de sud a masivului Piatra Craiului. S-a format in calcarele de varsta jurasica ale Masivului Piatra Craiului, datorita actiunii apelor paraului Dambovicioarei, a carui vale se gaseste la cativa metri in aval. Este o pestera calda, cu 10 – 12 ?C, cu o umiditate moderata si strabatuta de un usor curent de aer.
Situata in partea nordica a satului cu acelasi nume – la cca 1 km – este lesne accesibila turistilor, amplasata chiar in apropierea soselei care strabate aceste chei.
Lunga de peste 250 m, aceasta pestera are aspectul unei galerii putin ramificate, traseul sau fiind putin ascendant; ea poate fi strabatuta usor, avand plafonul mai inalt decat statura omului (cca. 2 m). Interiorul ofera conditii optime de vizitare – simti aici un usor curent de aer care demonstreaza existenta a inca unei comunicari cu exteriorul. Temperatura oscileaza in jurul valorilor de 10-12?C, iar umiditatea este potrivita. Fauna caracteristica unor asemenea forme carstice se arata relativ saraca: pana acum nu au fost semnalate specii cavernicole, in schimb, s-au gasit resturile fosile ale ursului din pestera (Ursus spelaeus).
Atestare documentara
Localnicii o cunosteau inainte de 1579, an in care Dambovicioara este atestata documentar, de pe vremea lui Mihnea Turcitul. Mai tarziu, in 1767, J. Fridvalsky o citeaza in lucrarea stiintifica Mineralogia magni Principatus Transilvaniae, ea constituind prima forma carstica de acest fel din Muntenia, mentionata intr-un studiu de specialitate. Cercetarile recente au dus la descoperirea unei noi galerii, neintroduse inca in circuitul de vizitare.
Informatii utile:
-Amplasare: in apropierea satului Podu Dambovitei – situat la poalele Muntilor Piatra Craiului, la 5 km de Rucar, pe traseul Rucar-Bran, la 25 km fata de Campulung si la 177 km fata de Bucuresti.
-Transport: Cu trenul pana in Campulung, iar de acolo cu autoturismul, sau cu autoturismul pe ruta Bucuresti – Pitesti – Campulung.
-Capacitate de cazare: La Podu Dambovitei, Rucar si Leresti exista peste 150 de locuri de cazare, in peste 75 de gospodarii clasificate cu doua stele.