Detalii desprea cea mai calda vara din istorie… (1)

Detalii desprea cea mai calda vara din istorie… (1)

0 88

 

Vara 2024 a fost un chin constant, uimind intreaga tara, iar valorile de temperatura medii au fost ASTRONOMICE, depasind cu mult verile anterioare si aici facem referire la cele mai fierbinti.
In acest articol vom discuta putin despre aceasta vara monolitica.
Context… Vara 2024 a venit pe un tipar special si putini inteleg acest lucru.
Ciclul solar nr. 25, inceput la final de 2019 a fost estimat ca fiind un ciclu slab, foarte asemanator cu precedentul, care a fost cel mai slab din ultimii 70-80 de ani.
Cu toate acestea, Soarele nu poate fi estimat perfect doar dintr-un grafic si un telescop, iar ceea ce parea a fi slabiciune in ciclul solar, s-a transformat in putere. Acesta este si motivul pentru care vara 2024 a avut o asemenea putere.
Energia era deja acolo si lipsea doar tiparul care sa profite de ea.

El Nino 2023-2024...
Fazele El Nino marcheaza diferite pauze/momente de stagnare din ciclul solar. Cu toate acestea, intensitatea lor a crescut puternic si o mare parte din lumea stiintifica considera ca ENSO se schimba. Fazele calde au un impact mult mai puternic, iar fazele reci sunt si mai slabe si au un impact mai redus.
Chiar si asa, multi continua sa ignore impactul El Nino si profitam de ocazie sa discutam putin de el.
El Nino 2015 a adus temperatura globala la +1.4 grade fata de nivelele preindustriale. O data cu 2015, temperatura globala a scazut, acest tipar fiind observat si de presa care a inceput sa se intrebe daca mai exista incalzire globala.
Din pacate, graficele nu functioneaza asa si dupa ce a scazut, graficul a facut o bolta in jurul valorii de +0.8 grade, iar apoi si-a reluat cresterea.
Si a venit El Nino 2023, care a dus temperatura peste orice asteptari, TRECAND PRAGUL DE +2 grade, la care ar trebui sa ne oprim cu incalzirea. Temperatura globala a atins un maxim de +2.01 grade Celsius, conform unor date pe care le-am publicat pe pagina prin Ianuarie. Ulterior, ca si data trecuta, temperatura a inceput sa scada, acum fiind in jurul valorii de +1.6 grade Celsius.
Ne asteptam si-n acest caz la o bolta, in care incalzirea globala sa se limiteze la +1.6 grade pentru cativa ani, iar apoi sa continue sa creasca, pe masura ce ne apropiem de urmatorul El Nino.


Cu toate acestea, ne intereseaza impactul El Nino. Pe langa cele +2.01 grade Celsius, El Nino 2023 a lasat o imensa masa de apa calda, care aproape ca a dus majoritatea bazinelor in apropierea recordurilor.
Situatia Atlanticului de Nord a fost insa mult mai dura. Europa a debutat luna Mai cu o apa extraordinar de calda in Mare Baltica si Marea Nordului, dar si in Nord, in apropierea Groenlandei si a Arhipelagului Svalbard. Nu intamplator, acelea au fost principalele regiuni care au sustinut circulatia polara puternica, bazata pe cicloni.
Media centrilor de presiune… O imagine foarte interesanta apare pe harta medie de presiune a lunii Mai.
Imediat dupa Paste, Anticiclonul Stratosferic s-a instalat normal, la timp. Efectul sau a fost fortarea circulatiei de Sus in Jos , fenomen ce slabeste vortexul troposferic si asa a fost.
Un anticiclon scandinav s-a dezvoltat (Imaginea 3), iar lucrurile pareau pe linie potrivita pt un tipar precum in 2019 sau in 2016, in care lunile Mai si Iunie sa compenseze precipitatiile pt vara.

Aceste tipare asociate slabiciunii, intr-un vortex care de obicei este intens sunt normale. Anticicloni scandinavi am avut si in anii anterior mentionati doar ca acum nu a fost totul.
Nuclee puternice ciclonice au inceput sa se dezvolte deasupra oceanului cald intr-o perioada in care aerul rece incepea sa se scurga catre Sudul Europei, prin intermediul anticiclonului scandinav.
Ciclonii s-au intensificat rapid, ajungand sa dislocuiasca anticiclonul si atunci am realizat si noi ca ceva nu se desfasoara ca data trecuta, venind cu o actualizare.
Dezvoltarea ciclonilor a inceput spre 10 Mai, vortexul crescand in intensitate. Din 10 Mai si pana astazi, avem fix 4 luni, in care vortexul intens NU a cedat nici macar o data, iar in cursul zilelor urmatoare vom vorbi si despre fiecare luna a verii si ce a sustinut acest tipar care nu a lasat nici macar anticiclogeneza specifica lui Iunie sa se dezvolte.

Vara 2024 in cifre…
Vara 2024 a fost o vara monolitica. A continut un singur tipar (vortexul intens, care s-a manifestat prin bazinele nordice). Putinele intervale cu tiparul anticiclonului european au scazut foarte putin temperatura, insa anticiclonul european tine tot de tiparele asociate vortexului intens.
Din punct de vedere statistic, vara 2024 este absolut infioratoare, iar pentru a o caracteriza, vom face apel la datele publicate de un Cercetator Roman de renume, care lucreaza la Centrul de date care sustine modelul european ECMWF.
Dr Monica Ionita este un cercetator roman care lucreaza la Institutul Alfred Wegener pentru Cercetare Polara si Marina din Potsdam, Germania. Avem o admiratie deosebita pentru dansa si pentru munca de cercetare si e o onoare pentru noi sa putem citi observatiile dansei.
Conform datelor publicate de Dr Monica Ionita, perioada Mai-August 2024 a adus nu mai putin de 4 valuri de caldura care au durat in total 63 de zile (Imaginea 4)

Daca am putea aduna toate anomaliile, acestea au totalizat peste 500 de grade Celsius (discutam doar despre gradele in plus)
Vara 2024 a adus 98 zile cu temperaturi de peste 30 de grade in Bucuresti, iar din acestea 46 de zile au avut temperaturi de peste 35 de grade Celsius.
Anomalia cea mai puternica a avut loc in prima jumatate din Iulie, in cadrul celui de-al treilea val de caldura, care a durat 16 zile, avand loc in perioada 6 Iulie – 21 Iulie.
Din punct de vedere statistic, vara 2024 a doborat record dupa record, avand o temperatura medie mai ridicata cu +2.91 grade Celsius fata de ultimii 66 de ani, iar aici trebuie sa intelegem ce inseamna aceasta medie.
Cel mai cald Septembrie din istorie a adus +5.9 peste media lunara, dar si aici vorbim de 30 de valori.
Luni calde au mai fost, la fel ca si cele racoroase, dar in cazul verii 2024, nu mai putem vorbi despre o exceptie. E foarte probabil ca la +6 grade diferenta fata de un alt anotimp similar, sa se puna in discutie habitabilitatea zonelor calde, mai ales ca stim cu totii cat de bine se organizeaza autoritatile in a combate caldura.
Cateva concluzii ale primei parti…
In articolul sau, Monica Ionita afirma cu amaraciune la final ca dupa toate aceste inregistrari, multi oameni inca considera ca e normal si nu realizeaza ca se vede prapastia la orizont.
Vara 2024 a lasat o agricultura calamitata pe suprafete intinse, iar la toamna vom numara probabil recoltele lipsa si vom plati mai mult pentru putinele recolte care au produs ceva.
Anotimpul cald a lasat mare parte din vegetatia Romaniei intr-un stres URIAS cauzat de caldura, iar revenirea va fi foarte dificila si nu trebuie sa uitam ca factorii care au cauzat-o inca sunt si vor fi activi si la iarna, si in fiecare an care urmeaza.
Asa ca ne asteptam cel putin la o revenire greoaie si nu pana la normal, pe masura ce temperatura globala va stagna si va incepe usor usor sa creasca iarasi.
Cauza pentru dezastrul care a dominat aceasta vara ramane vortexul polar, care inconjurat de caldura si aflandu-se deasupra apelor calde, s-a intensificat puternic, fara sa-si mai poata controla intensitatea.
Fenomenele precum radiatia solara record nu l-au putut tine in loc, ingloband circulatia de blocaj si aducandu-ne un mai tipic pentru La Nina : Foare cald si secetos.
Slabirea vortexului a fost dificila si e greu de crezut ca a avut loc in aceeasi vara.
Daca Soarele nu era atat de intens, nu ar fi fost exclus sa putem vedea acest vortex continuand cel putin pana-n Decembrie.
Incheiem aici prima parte din aceasta serie despre Vara 2024.
– va urma –

Climatologie si Prognoze globalePrognoze Meteo
Grupul Prognoze Meteo – Vremea în România
Grupul Cutremure in Romania si in lume

Sursa: facebook.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.