Detalii desprea cea mai calda vara din istorie… (2)

Detalii desprea cea mai calda vara din istorie… (2)

0 113

Cate ceva despre vortexul polar...
Dragilor, in urma cu câteva zile am discutat o prima serie de informatii despre cea mai calda vara pe care a traversat-o Romania. Vom incerca sa continuam aceasta serie, in masura in care timpul ne permite, deoarece informatii exista si nu vedem niciun motiv pt care sa nu le aflam.
Asa cum am spus si in articolul trecut, principalul vinovat pentru vara foarte calda traversata este vortexul polar, care nu si-a putut controla intensitatea. In articolul de astazi vom discuta putin despre Gigantii polari si cum functioneaza ei.

Vortexul, un ansamblu de sisteme…Să o luam de la 0.
Traim pe planeta Terra, a treia de la Soare. Pe aceasta planeta, exista 2 sisteme majore. Primul este cel format de radiatia solara. La Ecuator, radiatia solara incalzeste puternic, iar aerul se ridica, formand ITCZ-ul, sau zona de furtuni permanente a planetei. Dupa ridicare, aerul calatoreste spre Nord si spre Sud, coborand inapoi la sol in zonele desertice. Prin acest proces de coborare este format sistemul de anticicloni tropicali, anticicloni care antreneaza aerul de sus in jos.
Al doilea sistem este unul izolat si apare la pol, datorita scaderii temperaturilor mai ales iarna. Acesta este vortexul polar sau sistemul de vortexuri polare, intrucat planeta are doua, cate unul in fiecare emisfera.Vortexul polar este un intreg ansamblu de sisteme care gestioneaza masa de aer rece ce apare la pol. Intrucat aceasta masa de aer rece are un minim si un maxim din punct de vedere al suprafetei, vortexul polar este intr-o continua schimbare.
Trebuie sa adaugam aici si faptul ca masa de aer rece din zona polului este intr-o continua schimbare si pe verticala avand dimensiuni diferite in timpul iernii fata de perioada verii cand este mai acumulata in altitudine.
TOTI Ciclonii temperati fac parte din vortexul polar, fiind asociati regiunii pe care acesta o reprezinta. Fie ca vorbim de cicloni mediteraneeni, cicloni atlantici, cicloni atlantici adanci, toti ciclonii care au traversat continentul european fac parte din vortexul polar, iar acest lucru este valabil pe toate continentele, fiind valabil chiar si pentru ciclonii polari care sunt considerati o continuare muribunda a ciclonilor temperati.
Partea stratosferica…
In timpul toamnei din fiecare emisfera (Septembrie pentru Nord, Martie pentru Sud), vortexul regaseste conditii favorabile si in stratosfera, iar structura sa formeaza un nucleu puternic deasupra tropopauzei, in apropiere de geo altitudinea de 250 hpa (aproximativ 6 km altitudine), la care noi am facut referire in articolele noastre drept „Nucleul principal al vortexului”. Aceasta regiune este puternic influentata de fenomenul ENSO si este foarte importanta pentru ecuatia anotimpului rece, fiind cea care ii bucura pe pasionatii iernii in anumiti ani, permitand transmiterea efectelor incalzirilor stratosferice catre sol.
Deasupra acestui nucleu, vortexul continua pana la geo altitudinea de 10 hpa si chiar 1 hpa (Aproximativ 60 de km altitudine) in cazul emisferei sudice. Acolo regasim varful structurii, un punct de mare interes in fiecare iarna deoarece de acolo incep perturbatiile care duc la fenomenul SSW (Incalzire stratosferica).Partea troposferica…
Noi traim in troposfera. Asadar partea troposferica a vortexului este in invelisul atmosferic aflat la baza, in vreme ce partea stratosferica este deasupra lui.
Vortexul troposferic este baza vortexului polar, fiind o structura care exista tot timpul anului.
In functie de intensitatea sa, vortexul troposferic este cel care gestioneaza masa de aer rece de la pol, detinand controlul pentru mare parte din precipitatiile din regiunile temperate, subpolare si polareIn video-ul atasat putem observa structura vortexului troposferic sudic, putem vedea oscilatiile masei polare, dar si modul in care aceasta este ingradita.

Totodata putem observa un lucru mai putin cald : Aerul cald din jurul vortexului sudic, reprezentat cu culoare galbena si rosie.Imaginile sunt transmise de NIWA : Institutul Nationala de Apa si Cercetare Atmosferica al Noii Zeelande.
Formata in 1992, NIWA reprezinta o agentie meteorologica puternica, care publica regulat materiale de cercetare, transmitandu-le in formate foarte prietenoase cu utilizatorii.
Desi tanara, NIWA este una din agentiile meteorologice puternice, care se fac remarcate alaturi de BoM (Biroul Meteorologic din Australia) sau de JMA (Agentia Meteorologica a Japoniei).Interactiuni vortex-ecuator…
Celula polara este un din cele 3 celule majore ale atmosferei. Impreuna cu celula de latitudine medie (zona temperata) si celula Hadley (zona tropicala), cele 3 constituie tiparele de circulatie majore din emisfera.Cu toate acestea, prezenta tot mai mult spre Nord a aerului cald schimba situatia. Acesta se regaseste atat in altitudine, dar si la sol, iar temperatura in crestere modifica intensitatea vortexului.
Acesta functioneaza similar unui ciclon de mari dimensiuni si cu cat cresc diferentele de temperatura, vom vedea tot mai des momente de intensitate majora.
Interactiunile intre vortex si ecuator pot duce si la mutanti si vom explica aceasta afirmatie : Partea stratosferica a vortexului apare la inceputul lunii Septembrie si imaginati-va ce conditii regaseste.
Acesta e si motivul pentru care am inceput sa vedem structuri de forta in anumiti ani. Acestea sunt capabile sa gestioneze alternante foarte mari si implicit cantitati mari de energie. Structurile respective au dus la vortexuri foarte intense asa cum am vazut in 2019-2020 si nu numai. In 2024, dupa o incalzire stratosferica puternica, vortexul troposferic era slabit. Intensitatea sa ar fi trebuit sa creasca moderat si sa scada iarasi in Mai, insa nu a fost asa. Dupa ce a slabit in luna Mai, structuri de intensitate s-au dezvoltat in Atlantic si au preluat controlul. Formarea ciclonilor intensi nu a putut fi oprita, fiind sustinuta de apa calda a oceanului.
Vortexul troposferic a dezvoltat astfel o structura de forta, devenind foarte intens. Ciclonii atlantici adanci au continuat pe parcursul verii, iar Jet Stream-ul puternic a blocat complet accesul aerului rece spre Europa Estica si Vestul Asiei.Cu o durata de aproape 4 luni, structura de forta dezvoltata sub forma circulatiei atlantice a mentinut ridicata intensitatea vortexului, permitand avansul aerului de origine tropicala in Europa Estica si de multe ori chiar si in cea Centrala.
Temperaturile au crescut sustinut, iar jumatatea de Est a continentului a fost efectiv ventilata cu un aer tropical uscat toata vara. Singura diferenta au facut-o regimurile cu anticicloni europeni.
Vortexul este in esenta un fel de cilindru ai carui pereti sunt alcatuiti din vanturi, asadar isi poate schimba structura si forma, adaptandu-se la conditii. Daca conditiile permit intensitate, structura se va adapta pentru a procesa energia pe care o gaseste. Aceasta parte a climatologiei este relativ noua, dar observatiile sunt foarte importante, facand lumina asupra unor fenomene spectaculoase cum ar fi vortexuri puternice care dau de o limitare a conditiilor, iar structura nu se adapteaza la timp, iar aceste vortexuri au prabusiri spectaculoase si pierderi de intensitate pe masura.Un astfel de exemplu regasim in iarna 2018-2019, o iarna care va fi tinuta minte de pasionati pentru conditiile pe care le-a adus.

Vortexul polar pentru noi…
Din pacate, vortexul polar nu se regaseste in ceea ce invatam in scolile din Romania. Nici climatologia de altfel si nici geologia. Din pacate, in tara noastra, stiintele naturii sunt neglijate, iar asta conduce si comportamentele unora pe strazi care nu au respect pentru natura deoarece nu o inteleg si nu stiu nimic despre ea. Insa, acest lucru poate fi schimbat si nici nu ne costa foarte multi bani.
In viata de zi cu zi, tiparele vortexului sunt mai putin vizibile, desi ele sunt cele care dicteaza evolutia climei. Pe baza acestora, am vorbit in estimarea lunara pentru Septembrie despre slabirea vortexului dupa data de 10 Septembrie si acum vedem cat de diferit a fost acest Septembrie fata de cel de anul trecut.
Clima Romaniei se descurca foarte bine in tipare mediocre ale vortexului. Atunci cand acestea devin intense, vremea din tara noastra devine extrema. Fie ca vorbim de blocaje puternice, precum cele care au adus recordul de temperatura din tara noastra, fie ca vorbim de blocaje puternice precum cel din acest an care a adus in anumite zone precipitatii in cantitati uriase.
Peste 400 de litri au cazut in Europa Centrala si mai multe baraje au cedat in Polonia datorita unui ciclon mediteranean blocat complet de 2 anticicloni. Astfel, ciclonul a lasat toate precipitatiile intr-un singur loc si cazul nu este izolat.
Un alt ciclon a fost blocat chiar in perioada 1-10 Septembrie, fiind fortat cu putere de anticicloni sa se deplaseze inspre Vest (invers fata de normal). Singura diferenta a fost ca nu a afectat tara noastra.
Aceste blocaje sunt NATURALE si apareau mult mai des in trecut. Dupa o intensitate incredibila de 4 luni, structura vortexului s-a degradat puternic in preajma minimului sau, iar anticiclonii au preluat controlul, avansand rapid.Avansul a fost unul extrem de grabit si ciocnirile intre centrii barici au fost spectaculoase si alimentate din belsug cu aer rece , un ingredient care a lipsit pe perioada verii.
Nu trebuie sa ignoram nici ideea solului tasat, stors de apa si supus unei evaporari foarte puternice chiar in maximul solar. Astfel, elementele solului sunt aproape lipite intre ele si apei ii e mult mai greu sa intre. Acesta este si motivul pentru care un sol tasat absoarbe apa mult mai greu.

Cateva concluzii…
Oscilatiile de intensitate ale vortexului au fost unele ample anul acesta si nu este nimic neobisnuit in asta.
Apropierea de maximul solar al ciclului 2020-2031 (Ciclul Solar nr 25) este fara indoiala in spatele degradarii puternice a unui vortex extrem de intens. Asa ca ne asteptam sa vedem astfel de fenomene in continuare. Fie ca vorbim de precipitatii intense, fie ca vorbim de perioade cu vant, consideram ca ne asteapta o iarna in care vortexul va avea picioare de lut.
Acesta ar trebui sa oscileze foarte puternic intre perioade cu intensitate foarte ridicata si perioade cu intensitate foarte redusa, iar asta ar trebui sa dea un caracter destul de alternant vremii. Din fericire, fenomenele care degradeaza vortexul si cele care duc la momente de intensitate ar trebui sa aiba perioade semnificative de dominatie, asa ca nu ne asteptam la alternante foarte dese, insa ne asteptam ca anumite perioade din toamna sau iarna sa para mai degraba primavaratice, la fel cum ne asteptam sa vedem patrunderi polare care sa apara foarte rapid, inclusiv in primele luni ale urmatoarei primaveri.
Incheiem aici a doua parte din aceasta serie despre conditiile care au adus vara acestui an.
Va multumim pentru ca ne urmariti.

Climatologie si Prognoze globalePrognoze Meteo
Grupul Prognoze Meteo – Vremea în România
Grupul Cutremure in Romania si in lume
Sursa: facebook.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.