Detinutii au invatat 14 meserii in PRISON

Detinutii au invatat 14 meserii in PRISON

0 527

PRISON este numele unui proiect derulat de 4 penitenciare si doua organizatii non-guvernamentale din Romania, in sprijinul detinutilor si al celor care lucreaza in inchisori. Chiar daca numele proiectului inseamna „inchisoare” in limba engleza, el reprezinta acronimul titlului in limba romana, „Parteneriat pentru Reintegrare si Incluziune Sociala a Oamenilor in Nevoie”.

PRISON este numele unui proiect derulat de 4 penitenciare si doua organizatii non-guvernamentale din Romania, in sprijinul detinutilor si al celor care lucreaza in inchisori. Chiar daca numele proiectului inseamna „inchisoare” in limba engleza, el reprezinta acronimul titlului in limba romana, „Parteneriat pentru Reintegrare si Incluziune Sociala a Oamenilor in Nevoie”. In urma proiectului, detinutii au avut ocazia sa invete una din cele 14 meserii pentru care s-au efectuat cursuri de calificare cu certificate de calificare recunoscute. Persoanele private de libertate au avut si posibilitatea sa beneficieze de consiliere psihologica, in special in cazul celor dependenti de alcool sau droguri.
Proiectul derulat intre 23 aprilie 2014 si 22 octombrie 2015 beneficiaza de un buget de aproape 12,5 milioane lei, din care aproximativ 1,5 milioane au fost utilizate de Penitenciarul Codlea. Penitenciarul Codlea
Conducerea unitatii brasovene a urmarit mai multe obiective, printre care garantarea sigurantei sistemului de administrare a penitenciarului, educatia, asistenta psihologica si sociala adaptate detinutilor pentru cresterea sanselor de reintegrare a acestora, asigurarea asistentie medicale de calitate si prevenirea imbonavirilor, managementul institutional performant si modernizarea si dezvoltarea infrastructurii penitenciarului.
directorul Penitenciarului Codlea afirma ca procentul de aglomerare in institutie este de 120% iar la nivel national exista un deficit de 12.000 de locuri, in conditiile in care fiecare detinut are la dispozitie doar 4 metri patrati.
Misiunea celor care administreaza penitenciarele este una extrem de dificila in aceasta situatie, mai ales ca acestia isi propun sa ii educe si reintegreze pe detinuti.
Pana acum, la Codlea s-au cheltuit 70% din fondurile alocate iar pana luna viitoare s-ar putea atinge un procent foarte ridicat. Proiectul s-a mai derulat la penitenciarele din Botosani, Giurgiu si Poarta Alba, cu sprijinul Asociatiei „Institutul Roman pentru Educatie si Incluziune Sociala” Galati si al Fundatiei „Solidaritate si Speranta Iasi”.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.