Deutsche Welle: Romania amenintata de un razboi civil rece
Intr-un comentariu pentru Deutsche Welle, politologul german Kai-Olaf Lang de la SWP (Stiftung Wissenschaft und Politik) din Berlin – Institutul german pentru Politica Externa si Securitate – crede ca Romania este amenintata de un razboi civil rece, cel putin pana la scrutinul parlamentar din toamna. Prin decizia adoptata azi, Curtea Constitutionala a Romaniei a clarificat statutul referendumului din 29 iulie: el a fost invalidat din cauza slabei participari a cetatenilor, Traian Basescu ramine presedinte.
Ce inseamna aceasta pentru Romania?
Curtea Constitutionala a reusit prin verdictul pronuntat sa zadarniceasca alte pagube colaterale ale asa zisei "saga" Ponta-Antonescu-Basescu. Orice altceva decit acest verdict ar fi agravat actuala criza. Daca verdictul nu ar fi fost pronuntat cu o majoritate calificata de voturi, ar fi fost atacat pe fata de tabara guvernamentala.
Daca aceeasi Curte Constitutionala ar fi urmat argumentatia taberei guvernamentale si ar fi "corectat" pragul cvorumului, Basescu si sustinatorii sai s-ar fi urcat pe baricade. Reprosuri reciproce de violare a justitiei sau cel putin o situatie de pat juridic ar fi rezervat tarii complicatii suplimentare. In eventualitatea unei demiteri definitive a lui Basescu, Romania ar fi virat inspre o dubla campanie electorala cu posibiltiatea unei concentrari a puterii in miinile taberei USL dupa alegerile parlamentare si prezidentiale. Partenerii Romaniei in Uniunea Europeana ca si cei dinafara ei, precum si cercurile economice ar fi intimpinat cu mare scepticism aceasta eventualitate.
Dar – cu aceasta vestile bune s-au si epuizat. Fiindca o privire asupra culturii juridice, asupra constelatiei politice interne si asupra perspectivelor economice nu ofera temeiuri de incurajare.
Criza politica din Romania a intarit inca odata puternic imaginea tarii ca teren prielnic "interpretarilor elastice ale regulilor" si coruptiei. Prin escaladarea conflicutlui, ambele parti au comis multe stricaciuni. Reprosurile privind influentarea justitiei si a magistratilor, prezumtivele metode politienesti aplicate de procuratura precum si alte cazuri de acest fel, vor betona perceptia unei tari problematice ca stat de drept. Sentinta Curtii Constitutionale nu pune capat confruntarilor politice dintre cele doua parti adverse. Roma locuta, causa non finita. Tabara guvernamentala accepta, ce-i drept juridic, nu insa si politic, verdictul. In prima declaratie facuta dupa pronuntarea verdictului, Crin Antonescu a precizat ca atat el cat si sustinatorii sai nu-l recunosc pe Traian Basescu drept presedinte. Ceea ce inseamna ca tabara guvernamentala ii refuza lui Basescu legitimitatea.
Dar ceea ce atirna mai greu in balanta este refuzul de a accepta o coabitare. In locul unui modus vivendi al celor doua tabere rivale, Romania este amenintata, cel putin pina la scrutinul parlamentar, de un razboi civil rece. Toate acestea au consecinte negative asupra economiei. Fiindca guvernul ar trebui acum – impreuna cu presedintele – sa se concentreze asupra consolidarii economiei si stabilizarii finantelor statului.
Criza monedei Euro, lipsa de avant a intregii economii europene, seceta, programul de austeritate si dificilele negocieri cu FMI, ar necesita de fapt angajamentul concentrat, sustinut, al tuturor fortelor politice ale Romaniei. In loc de aceasta, conflictul dintre un presedinte blocat, dar mandatat in continuare, si o coalitie guvernamentala ahtiata dupa putere va culmina intr-o dura lupta electorala.