„Deutschland, Deutschland über alles, Über alles in der Welt!”

„Deutschland, Deutschland über alles, Über alles in der Welt!”

0 579

Joschka Fischer, ministru de Externe între 1998-2005, recunoaște că Germania și-a arătat fața urâtă la negocierile cu GreciaFischer susține că în noaptea negocierilor de la Bruxelles (12-13 iulie),  construcția europeană s-a prăbușit. Fostul ministru avertizează că, pentru a câștiga în planul politicii interne, Merkel face o schimbare nationalista periculoasă a politicii externe pe care a dus-o Germania după 1945.
Trăim într-o altfel de Europă, pe care nu am mai cunoscut-o de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, scrie Fischer într-un articol publicat de site-ul Social Europe:   „La suprafață, negocierile au fost despre datorii și evitarea Grexitului, dar în spatele ușilor închise s-a stabilit ce rol are in Europa țara cu cea mai puternică economie și cea mai numeroasă populație. După război, recâștigarea încrederii din partea celorlalte națiuni s-a bazat pe europenizarea Germaniei. În Germania de azi, aceste idei sunt considerate romantice, desuete, si din nou interesul național primează. Nu cred că Angela Merkel și ministrul de Finanțe Wolfgang Schäuble și-au dat seama ce fac, scrie Fischer. Întrebarea cheie, veche de două secole, este dacă ne îndreptăm spre o Germanie europeană sau o Europă germană? Răspunsul a venit în acea noapte fatală de la Bruxelles, crede fostul ministru de Externe. A neglija valul de critici la adresa Germaniei și a conducătorilor săi, așa cum o fac mulți dintre nemți, înseamnă să ai ochelari de cal, avertizează Fischer.
Desigur, propaganda despre cel de-al patrulea Reich este o prostie, dar reproșurile sunt întemeiate: Germania și-a schimbat politica post-război! În noaptea de 12-13 iulie, Germania a anunțat decizia de a transforma eurozona, dintr-un proiect european, într-o sferă de influență.Merkel a avut de ales între Franța și Italia, de-o parte, și ministrul său de Finanțe, de cealaltă. Wolfgang Schäuble a vrut să forțeze Grecia să iasă voluntar din zona euro, sau să accepte un protectorat fără speranțe.
germania 2Dupa Romania, austeritatea impusă Greciei nu va funcționa, și a fost impusă doar pentru a da bine la electoratul german. Italia și Franța s-au opus acestei măsuri.Conflictul cu Italia și Franța nu s-a terminat, scrie Fischer, pentru că Schäuble își menține opțiunea pentru Grexit. Schäuble crede că euro poate fi folosit pentru ”re-educarea” sudului Europei, demers ce s-ar putea dovedi o eroare periculoasă. Italia și Franța își dau seama că o astfel de viziune pune în pericol proiectul european, care a fost clădit pe diversitate și solidaritate.
Germania a fost marele câștigător al proiectului european, atât economic cât și politic. Unificarea Germaniei a fost făcută de Bismarck  în secolul XIX, în plină ascensiune a naționalismului. Militarismul a fost, astfel, asociat cu puterea națională.
Spre deosebire de Franța, SUA sau Anglia, filozofia publică germană nu a încorporat un ideal civilizator, care să justifice folosirea forței militare. A doua reunificare a Germaniei, în 1989, a fost bazată pe orientarea irevocabilă a țării spre proiectul european, care acoperea lipsurile proiectului național fondator. A scoate țara de pe acest drum este o eroare capitală. În dimineața zilei de 13 iulie, și Germania și Europa au fost înfrânte, consideră fostul ministru de Externe, Joschka Fischer.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.