Dezastrele climaterice sunt provocate de om

Dezastrele climaterice sunt provocate de om

0 283

Numarul oamenilor afectati de dezastrele climatice va creºte cu 50%, ajungand la aproximativ 375 de milioane pe an, pana in 2015, a declarat organizatia non-profit britanica Oxfam. Sistemele umanitare actuale nu fac fata, se arata intr-un studiu al asociatiei.
Oxfam avertizeaza ca lumea va fi coplesita de evenimente precum inundatii, furtuni sau secete.
Grupul cheama catre o schimbare radicala pentru ca ajutorul umanitar sa fie trimis impartial, in loc sa fie bazat pe politica sau alte preferinte.
Oxfam cere o mai mare concentrare a tarilor si comunitatilor asupra prevenirii si pregatirii pentru suferinta ce va fi cauzata de schimbarile climatice, lasand sa se inteleaga ca interventia brutala a omului pune natura pe ganduri de razbunare.

In acest sens nu este nevoie sa privim in ograda altora, ci sa ne uitam prin propriile noastre locuri de popas turistic din zilele libere si de sarbatoare, mai ales dupa ce vremea este frumoasa si imbie la iesiri la iarba verde, cu gratar si tot tacamul. Cine a fost in ultimele zile in asemenea locuri, per pedes sau cu automobilul, si au plecat abia la asfintit spre casa au putut constata aspectul de camp de batalie de dupa lupta, mortii si ranitii fiind reprezentati de tot felul de gunoaie lasate in urma de niste nesimtiti, altfel nu le poti spune. Toate imprejurimile Brasovului aratau ieri dimineata cam la fel: pline de peturi si pungi de plastic sau hartii batute de adierile mai serioase ale vantului, tot felul de resturi de coji oua, coji de castraveti si ce alte minuni au mai dus excursionistii cu ei, spre desfatarea stomacului si intinarea naturii. Oare cat de greu le-ar fi fost acestor pseudoiubitori ai naturii sa-si stranga mizeria si sa o duca la un loc destinat in scopul depozitarii gunoaielor, mai ales daca se aflau cu masina in natura? Sau cat de complicat ar fi fost sa fie arse aceste resturi in focurile facute mai peste tot si, din pacate, cu mai multe lemne rupte din padurile din preajma decat ar fi fost nevoie?
S-ar putea pretinde ca turistii veniti din alte parti ar fi lasat mizeria, brasovenii fiind mai aproape de legea nescrisa a muntelui si, implicit, a naturii. Dar uite ca nu este chiar asa, mai ales ca cei ajunsi prin asemenea locuri cu turismul propriu aveau numar de Brasov, ceea ce face inutil orice comentariu. In plus, multi dintre cei ajunsi cu masina proprie au inceput sa lase jegul adunat pe acestea in apele curgand prin preajma, spalandu-si de zor masinutele, cu un suflet mai jegos ca acestea. Unde au fost in aceste zile inspectorii de la Mediu? Unde au fost patrulele Politiei Comunitare sau a Jandarmilor?
Iar sezonul de asemenea excursii la iarba verde abia a inceput. Sa speram ca, pana in toamna, controalele se vor inaspri, la fel ca si amenzile, caci daca nu exista intelegere de buna voie, in asemenea cazuri este nevoie de biciul punitiv, care sa constientizeze prin durere, fie ea si pecuniara, grija fata de natura care ne ofera, dar cere si ea ingrijire. Natura te lasa sa respiri daca o lasi sa respire si ea.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.