Dezbatere publică pe tema uceniciei la CCI
Camera de Comerţ şi Industrie Braşov organizează, în 20 aprilie, o dezbatere publică pe tema proiectului de lege care reglementează ucenicia la locul de muncă. În condiţiile în care angajatorilor le este tot mai greu să-şi găsească personalul de care au nevoie, o asemenea lege este aşteptată cu mare interes de managerii de firme
Camera de Comerţ şi Industrie Braşov organizează, în 20 aprilie, o dezbatere publică pe tema proiectului de lege care reglementează ucenicia la locul de muncă. În condiţiile în care angajatorilor le este tot mai greu să-şi găsească personalul de care au nevoie, o asemenea lege este aşteptată cu mare interes de managerii de firme.
Dezbaterea este organizată la propunerea deputatului PSD Roxana Mânzatu, care a invitat reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai AJOFM Braşov, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai Universităţii Transilvania. Dezbaterea legii vine într-un moment în care mediul de afaceri acuză că găsirea de noi angajaţi este cea mai mare provocare.
Dorin Crizbăşan, directorul general al Doripesco, spune că s-a lovit de două mari dificultăți: partea de finanţare şi cea de capital uman și se teme că, în curând nu o să mai aibă cu cine să muncească.
Deputatul social democrat Roxana Mânzatu spune că îşi propune ca în lege să fie stipulate o serie de avantaje pentru angajatorii care formează ucenici la locul de muncă.
Printre acestea, suportarea echivalentului a 250 de euro lunar din cheltuielile cu fiecare ucenic, pentru o perioadă între un an şi trei ani, cât durează contractul de ucenicie sau 300 de euro lunar pentru stagiari sau absolvenţii de studii superioare.
Dezbaterea legii vine într-un moment în care deşi România se confruntă cu o gravă criză de forţă de muncă, anul trecut au fost mai puţin de 200 de ucenici la nivelul întregii ţări. O lege care să stimuleze formarea de personal prin ucenicie la locul de muncă ar putea fi un prim pas în soluţionarea acestei crize.
Vifor Rotar