Dezertari politice in 2009
In ultimii douazeci de ani Romania mai detine un trist record – cel mai mare numar de „alesi” care au dezertat din partidul care i-a promovat. A dezertat tot ce se putea, de la primari sau viceprimari la consilieri locali sau judeteni, de la deputati la senatori. Pana si fosti presedinti au migrat spre alt azimut politic.
In 2009, in cercurile politice se vorbeste de dezertarea a catorva zeci de parlamentari, din formatiunile politice care i-a ajutat sa se salte din anonimat, insa dezertari relative numeroase s-au intalnit in teritoriu, prin judete. Interesul, in ambele cazuri: un zgarciulet de la ciolanul pastrat in continuare de portocalii.
Iata, au fost alesi in functii publice pe locurile unui partid, dar apoi au tradat si s-au dus acolo unde avantajele pentru ei erau mai mari. Este vorba despre parlamentari, primari sau presedinþi de Consilii Judetene care au plecat din PNL ºi PSD, declarandu-si fidelitatea fata de Traian Basescu si PD-L.
Migratiile politice s-au intensificat in 2009, mai ales in Parlamentul Romaniei, unde s-a intamplat un lucru fara precedent: constituirea unui grup de demisionari care a dat peste cap toate calculele politice pentru formarea guvernului. Totul a inceput cu demisia lui Gabriel Oprea din PSD, in ianuarie anul trecut. In semn de solidaritate l-a urmat si senatorul si prietenul sau, Anghel Iordanescu, marele pupator de icoane in timpul meciurilor nationalei de fotbal, pe care a dus-o de rapa. Oare si in politica umbla cu iconitele, printre ele plasandu-l sip e Basescu?
Celor doi le-au urmat altii si altii, numarul lor ajungand in final la 25. Cele mai mari pierderi le-a avut PNL – 15 dezertori, 10 deputati si 5 senatori, urmat de PSD cu 10 demisionari, 7 deputati si 3 senatori.
Ei, cand s-o darama sandramaua portocalie, sa-i mai primeasca inapoi cei de la care au plecat!
Cei 25 s-au constituit intr-un asa-zis grup al independentilor, nerecunoscut insa de regulamentul camerelor, dar acceptat, cu gura pana la urechi, de Traian Basescu. Datorita lor Emil Boc si-a putut forma cel de-al patrulea guvern fara a mai avea nevoie de voturile PNL sau PSD.
Cei doi primi-demisionari, Gabriel Oprea si Anghel Iordanescu au fost rasplatiti si de Traian Basescu: Oprea a fost inaintat la gradul de general cu patru stele si a primit Ministerul Apararii, iar Anghel Iordanescu a fost si el inaintat la gradul de general-maior cu doua stele.
Un al treilea dezertor din PSD, care a primit si el cea de-a doua stea de general de la Traian Basescu, a fost primarul de la sectorul 2, Neculai Ontanu. Acesta nu si-a dat insa demisia din partid, pentru ca isi pierdea postul de edil-sef, ci a facut in asa fel incat sa fie exclus.
Aceeasi strategie a aplicat-o si presedintele Consiliului Judetean Iasi, pesedistul Constantin Simirad. Dupa ce a anuntat public ca el il va sprijini pe Traian Basescu in alegeri, si nu pe Mircea Geoana, Simirad a fost exclus din PSD si se cunoaste ce drum a ales, desigur PD-L.
Oricum, asemenea tradari, si mai ales in asemenea momente politice, pot fi socotite unele dintre cele mai mari magarii. Pe de alta parte se stie ca magarii mor intotdeauna singuri.
Dan Bota