DEZINFORMARI PAGUBITOARE

DEZINFORMARI PAGUBITOARE

0 166

D.D.Rujan

Probabil ca daca echipa Tariceanu ar fi intentionat sa renunte la guvernare si in acest sens angaja special o Agentie de marketing, o astfel de absurda campanie tot n-ar fi fost mai… eficienta decat antipropaganda pe care si-a facut-o cu mana proprie, prin inventarea Taxei de prima inmatriculare, transformata apoi in Taxa de mediu. Vorba aceea, ce-si face omul cu mana lui, nici dracu nu poate desface…
Este atat de evidenta, atat de stravezie toata mascarada din ultimele luni cu respectivele „taxe” (doar pentru a baga sute de milioane euro anual in visteria dealerilor auto!), incat domnul Tariceanu, ca presedinte de onoare al APIA, s-a compromis iremediabil.
„Principiul legii propuse de noi este: poluatorul plateste!”, a motivat stupid si ministrul Vosganian. Domnia sa nu a putut sa explice insa de ce, pe masura ce masina este mai veche si mai uzata, asa-zisa Taxa de mediu, in loc sa creasca… aceasta scade, in schimb fiind „taxate” cu sume mai mari chiar si masini Euro 4, aproape noi.
In ajutorul acestei aberatii legislative a sarit, ca proasta din baie, si Ministrul Mediului, Attila Korodi, deoarece ar fi auzit el ca pe la Comisia Europeana ar exista pe undeva un proiect de reglementare, care ar impune, la 1 ianuarie 2012, retragerea din circulatie a autovehiculelor non-Euro. Ei si?
Evident ca in fata respectivului zvon, tanarul ministru din aripa mai putin radicala a UDMR s-a simtit obligat sa includa in Nota de fundamentare a OUG nr.50/2008 urmatoarea presupunere: „La nivelul Uniunii Europene se discuta tot mai intens despre o directiva de scoatere, incepand cu sfarsitul anului 2011, a autoturismelor non-Euro. In aceste conditii, Romania va asigura de la Bugetul de Stat toate costurile de casare si dezmembrare a autoturismelor non-Euro.” Iar intr-o declaratie pe care nu i-a cerut-o nimeni, domnul Ministru al Mediului presupune ca masura va privi mai mult de jumatate din posesorii de autoturisme: „Cred ca daca va fi adoptata aceasta directiva, Romania va avea probleme. 60% din parcul auto al Romaniei este non-Euro, ceea ce inseamna ca ele trebuie retrase de pe piata.”
Dintr-un calcul facut (evident, cu sprijinul interesat al Registrului Auto Roman!), tot pentru a motiva asa-zisul Program de innoire a parcului auto (Rabla II) ar reiesi ca la un numar de 5 milioane de automobile inmatriculate, 3 milioane ar fi non-Euro, pentru ca, vezi Doamne, ar include toate Daciile fabricate inainte de 1998. Ei si?
In primul rand ca in momentul de fata mai sunt in circulatie activa automobile Dacia non-Euro doar circa 400.000, dintr-un total de 2.063.074 fabricate inainte de anul 1998. Deci, de unde atatea Dacii in Romania, dupa ce, in aceeasi perioada, au mai fost si exportate 31% din productie.
Presupunand prin absurd ca ar fi asa cum au lansat din varful limbii cei de la RAR, acestia ar trebui sa stie macar faptul ca pana si in Germania actuala tehnologie (foarte moderna) de casare si dezmembrare a autovehiculelor, cheltuielile ecologice de reciclare pentru un automobil depasesc 250 de euro! Sa inmultim, deci, „gaselnita” celor de la RAR cu 250-300 euro si vom constata cu stupoare ca ne-am trezi cu o cheltuiala suplimentara la Bugetul de Stat, in jur de aproape un miliard de euro, in care nu sunt incluse si utilajele ce vor trebui importate pentru dezmembrari, compactari, brichetari si transport catre combinatele siderurgice.

Bai acestia, nu va e bine?
Noi propunem d-lui Korodi sa reclame la Comisia Europeana autoritatile de resort in domeniul protectiei mediului din Austria, care, iata, si la mijlocul anului 2008 inca intarzie sa-si indeplineasca obligatiile asumate fata de UE de a-si reduce emisiile de CO2 cu 13% fata de nivelul anului 1990!
Stiu domnii Korodi, Vosganian si seful lor, premierul Tariceanu ca Statul austriac se gaseste, inca din anul 2006, intr-o grosolana situatie de incalcare a prevederilor europene de protectie a mediului, deoarece cantitatea totala de gaze cu efect de sera emise in atmosfera a fost de 91 milioane de tone, adica cu 32% mai mult decat in 1990??
Pe noi ne „freaca” insa grija de a elabora „programe” de innoire a parcului auto pe spinarea contribuabililor, majoritatea dintre acestia nefiind posesori de automobile, fie ele poluatoare sau nu.
Ce inseamna 40.000 de rable ce vor fi trimise, in 2008, la Remat (care nici macar nu sunt incluse intr-un program autentic de reciclare!) fata de cele aproape 3 milioane cu care ne sperie Ministrul Mediului si RAR-ul ca ni le va interzice Comisia Europeana ? Va spunem noi: peste 350 milioane de euro scosi din visteria tarii si redirectionati fara rusine catre dealerii ce vand automobile noi celor care aduc adeverinta de casare a unui automobil mai vechi de 12 ani.
Le vom mai spune acestor domni ca la Comisia Europeana s-a pus doar problema ca de la 1 ianuarie 2012, detinatorii de automobile non-Euro sa nu mai aiba dreptul sa le vanda sau revanda, aplicandu-se numai o crestere graduala a Taxei de poluare, majorata de la un an la altul, tocmai pentru a se descuraja folosirea unor astfel de automobile.
De fapt, „Taxa de mediu” inventata de Guvernul Tariceanu ascunde un subrefugiu mult mai grav: prin… micsorarea acesteia odata cu cresterea vechimii si a uzurii automobilelor vechi din tarile Occidentului sunt impinse spre tarile sarace ale UE din Sud-Estul Europei si Balcani, flote intregi de veritabile „junghiuri”. Acestea vor mai circula pe-acilea cativa ani, dupa care tot Romania va trebui sa suporte cei 250-300 de euro minim pentru fiecare automobil ce urmeaza sa fie inclus in programul european de reciclare ecologica a unor asemenea vechituri.
Sa meditam serios asupra acestei perfide politici de-a dreptul antinationale!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.