Dezvaluiri de cenaclu: ASTRA (I)

Dezvaluiri de cenaclu: ASTRA (I)

0 551

George Puscariu, prozator, este unul dintre scriitorii care a frecventat Cenaclul „ASTRA” inca de la inceputurile lui. Pentru ca i-a cazut in mana unul dintre procesele verbale ale Cenaclului, George Puscariu s-a hotarat sa astearna pe hartie cateva comentarii si sa faca dezvaluiri despre sedintele cenaclului. Ne-am propus sa dam publicitatii lucrarea pe care scriitorul, cu emotie, dar si cu indignare, s-a hotarat sa o realizeze.


Inainte de a da publicitatii acest material am stat de vorba cu George Puscariu si am luat acceptul sau, chiar daca, vorba lui, pe unii o sa-i deranjeze. Totodata, in viitorul apropiat, vom reveni cu amanunte si despre vechea ASTRA si ASTRA noua, despre care tinerii nu stiu mai nimic si nici altii mai mari.


Asa deci, la drum…


?


Cafeneaua literara a Brasovului de altadata


Inainte de a intra in subiectul propriu-zis pe care ni l-am propus, vom da citire cuvantului inainte al lui George Puscariu: „Cand am inceput sa scriu aceste evocari, m-am gandit ca, atunci cand nu au cer pasarile uita sa zboare. Si m-am gandit ca originalitatea e painea mancata de toti scriitorii; unii o taie felii, altii o rup, altii o mananca uscata, altii calda, altii firimituri. Si m-am gandit ca trebuie sa respect cu adevarat consemnarile din procesele verbale ale Cenaclului «ASTRA». Evocarile nu vor fi cronologice, ci randuite in asa fel incat sa inchid intr-o carte anii tineretii traiti in Cenaclul si Cafeneaua Literara a Brasovului de Altadata. Paranteze imi apartin si pot fi uneori prea subiective, dar asa le-am simtit si mi le asum ca o legitima aparare. Asa deci, la drum, cu Dumnezeu si cititorii”.


?


Procesul verbal


In continuare vom relata procesul verbal din 7 iunie 1976, dar si comentariile pe care le face George Puscariu:


„PROCES VERBAL – asupra sedintei de cenaclu din 7 VI 1976 – vor citi din creatiile lor: Darie Magheru – un fragment din Caramida cu maner – Manzala Ion – poeziile: Cronicarii, Fragment de poem, Istorie, Brancusiana, Pribegie, Mister – Gheorghe Sterpu (Cenaclu Codlea) poeziile. Pasarea de pana si De pe banii vechi – Clinciu Dumitru (Codlea) poeziile: Nunta, Oaia de lut si Vis.


PARTICIPANTI – Aproximativ 30 de persoane.


DISCUTII – (Precizez ca voi cita ad. literam fragmente ?i anume cele mai semnificative, pe care le-am considerat, iar parantezele imi apartin).


Deci, Mihai Deselaru: Despre proza lui Darie Magheru, nu voi vorbi, este extraordinara, dar eu sunt poet Adevarat in vremurile acelea proza lui Darie Magheru vorbea singura ?i putini o auzeau). Dintre cei trei poeti care au citit astazi tov. Manzalescu (Manzala sau Manzalescu ? – Dar nu-i bai) este o personalitate poetica mai conturata. Ceilalti doi poeti sunt mult mai slabi ?i nici nu au fost pregatiti suficient sa citeasca in seara aceasta. Tov. Ghe. Sterpu este destul de neglijent cu lexicul pe care il utilizeaza…( Pentru Ion Manzala – poet si om de mare sensibilitate, am multa considerate, in primul rand ca a fost eel care m-a ajutat, pe mine si pe N. Stoie sa ne ducem prietenul, e vorba de Vlasin – unul din cei mai reprezentativi pictori contemporani, sa expuna panzele la Casa Americii Latine – Bucuresti si Muzeul Banatului Timisoara. Dar despre toate acestea voi mai avea multe de scris)”.


?


Scriitori de ieri si de azi


Continuam cu relatarile autorului: „Mircea Brenciu – Dupa ce vorbeste de bine pe Darie Magheru, continua: Poeziile de astazi nu sunt destul de edificatoare pentru starea poetica la care s-a ajuns. Tov. Manzalescu este o personalitate mai cunoscuta, insa predomina mai mult starea poetica si poezia ,,lasa de dorit” ca constructie.


Poezia tov. Sterpu contine fragmente frumoase, dar este prea lunga si mai trebuie lucrata. Cei de al treilea poet are poezie prea scurta. (Limbaj de placaj utecist, – cacofonic, dar nu-i bai, ca meet, incet si-a revenit).


Mihai Arsene – a remarcat pe primul poet, care imbina foarte frumos in poezie niste pasaje dintr-un fond national cunoscut. Poezia lui este destul de frumoasa, picturala. Ceilalti doi poeti mi-au placut destul de putin. E nevoie in poezia lor de mai multa truda… Este necesar sa luam cuvantul mai des, in critica, si sa corectam, sa ne ajutam unii pe altii…( Intelepte vorbe, care ma pun pe ganduri. Oare cine la ajutat pe Mihai Arsene sa nu-si publice nici astazi, minunatele romane?).


Procesul verbal continua cu scrisul Angelei Nache. Probabil ca M. Deselaru a disparut sa depaneze un televizor sau sa-si continue poemele la care lucra cu perseverenta manioasa. Procesul verbal e mai pedant m virgule. Se simte mireasma de vocale. Parca o vad,ca o noapte ce se face dimineata sj cand recita avea primavara in gura. ,,Avea trupul ca o vioara”- citat din Stoie si alti admiratori . Acum poate viseaza pe Sena. Arcusul e rupt,pe coapsele uitarii si cheiurile Parisului”.


Continuarea in numarul viitor.


Ileana Roseala

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.