Dezvaluiri de cenaclu: ASTRA (II)

Dezvaluiri de cenaclu: ASTRA (II)

0 427

Asa cum am promis, continuam cu dezvaluirile de cenaclu ale revistei „ASTRA”, dezvaluiri realizate de scriitorul brasovean George Puscariu, dupa ce i-au picat in mana cateva procese verbale de sedinta, din anul 1976.


Urmeaza A.I. Brumaru care apreciaza proza lui Darie Magheru si cu clementa pe care o avea, trage in poeti.


?


Fara clementa


„Nicolae Stoie – este regretabil ca sedinta de astazi are un nivel scazut. Poetii din seara asta au citit atat de putin, incat nici nu se poate discuta mai mult pe marginea poeziilor. Ne aflam in fata a trei poeti care nu sunt departe de poezie si au multa sensibilitate. Eu m-am asteptat la mult mai mult de la Manzala si astazi m-a cam dezamagit. Din poezia lui patriotica lipseste trairea autentica. Spune lucruri destul de banale. Poezia ,,Istorie nationala” este mult mai implinita si este o poezie curata. Problematica poeziilor ar trebui sa fie mult mai serioasa, poetul trebuie sa fie mult mai personal.


M-a surprins poezia lui Ghe. Sterpu. A fost cursiva si frumoasa. Personalitatea lui nu este conturata inca, dar venirea lui ca poet este promitatoare, chiar si titlul „Pasarea cu pana” este o sclipire de originalitate. Clinciu Dumitru ar trebui sa citeasca mai des in cenaclu. Are niste lucruri curatele, dar nu deosebite.


Dan Tarchila, red.sef ASTRA – Vreau sa retin un fapt care este foarte important in cenaclu -cititul poeziilor. Eu foarte putin am inteles din poeziile citite. Poetii ar trebui sa-si lectureze mai atent poeziile si sa le citeasca mai clar, cu punctuatia corecta si sunt de parere ca si ortografia ,,lasa de dorit”.


Nici tov. Magheru, care a fost actor, n-a citit destul de clar in seara aceasta…


(Darie Magheru, nu se stie de ce, a parasit sala in stilul sau original. De cate ori 1-am auzit recitand, ma emotiona ca George Vraca sau Emil Bota, avand acea patima cutremuratoare si hamletiana)”.


?


Poezia patriotica


„In ultimul timp se scrie foarte multa poezie patriotica proasta… O poezie patriotica nu se poate scrie doar pe baza unor insusiri de fapte si nume. Trebuiesc niste metafore, niste epitete pe care un autor nu le poate adauga decat dupa o aprofundare a istoriei, dupa niste cunostinte istorice intemeiate… Sa nu ne rezumam la suprafata claviaturii patriotice. Sa scormonim niste sensuri mai adanci…


(Dan Tarchila a fost in tinerete un medic specialist.inzestrat. si-a lasat meseria, din care cauza foarte multi pacienti inca nu au murit pe mana sa si s-au facut scriitori, mai ales Dansul, scapat de viitura Marelui fluviu care isi aduna apele si asa s-a facut un fel de lo, Mircea Voievod al literaturii).


In final a pus problema unor pagini de poezie patriotica in Astra si tiparirii unei antologii literare.


N. Stoie si-a insusit indicatiile si asa,cum din lipsa de combatanti, orice razboi se face intr-un fel, putina pace, cenaclul a sfarsit pana la alte inspiratii si am plecat in grup la cafeneaua ziaristilor cu: Brumaru, Arsene, Ion Mihai – poreclit Marele Alb, Claudiu Milan, Ion Gliga si Ion Chirca. Dar pana ajungem in Bunker, lasati-ma sa-i torn in vorbe pe ultimii doi”.


Ileana Roseala

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.