Diagnosticul CE – performanta Romaniei, integrarea in Uniunea Europeana!

Diagnosticul CE – performanta Romaniei,
integrarea in Uniunea Europeana!

0 471

Pentru momentul politic cel mare al primului deceniu din Mileniul III, anului 2007 – intrarea tari in UE, s-a lucrat aproape tot mandatul de premier a lui Adrian Nastase si o parte din timpul guvernarii Tariceanu. Despre ce s-a facut inainte de anul 2000 este greu de ales elementele pozitive de cele negative si cu impact dezastros pentru romani.
Ministrii din Guvernul Tariceanu si cei care au urmat pana la finele anului 2010, nu s-au ridicat la nivelul sperantelor si mai ales la nivelul asteptarilor UE. Nu au fost pregatite legile, programele si ministerele, nu s-au format institutii si specialistii necesari, nu s-a facut mai nimic ca Romania sa poate fi “cuplata” concret la institutile europene.
Doi pasi inainte si doi inapoi. Asa s-ar putea descrie prestatia Romaniei in Uniunea Europeana, in primii 4 ani de la integrare. Rezultatul acestei experiente este rezumat de seful reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Nicolae Idu, prin urmatoarea remarca: “La nivel de reusite, cea mai importanta este chiar aderarea la Uniunea Europeana”.
Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru romanialibera.ro, Nicolae Idu spune ca in ultima perioada s-au adunat dezamagirile. In viziunea lui Idu exista o scuza: criza economica. Acest fenomen poate explica, in parte, rata foarte slaba de atragere a fondurilor europene, insa nu si esecul in reformarea Justitiei, dupa cum sugereaza seful reprezentantei Comisiei Europene. Din tonul echilibrat al lui Nicolae Idu nu reiese prognoza sumbra in ceea ce priveste incercarea Romaniei de a adera la spatiul Schengen. “Romania este pregatita din punct de vedere tehnic”, indica Idu, insa atrage atentia ca acest detaliu nu poate fi dezlipit de cel politic, adica de atitudinea altor state membre. Iar pentru ca cetatenii Romaniei sa inteleaga toate aceste aspecte – insista Nicolae Idu – trebuie sa descifreze legislatia europeana. Institutia care le sta la dispozitie pentru acest lucru este tocmai reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.