DIALOG XI JINPING – JOE BIDEN! China nu va rămâne pasivă atunci...

DIALOG XI JINPING – JOE BIDEN! China nu va rămâne pasivă atunci când securitatea și interesele îi sunt amenințate

0 4

China și SUA trebui să aibă o percepție strategică corectă, un nou Război Rece nu ar trebui purtat și nu poate fi câștigat, eforturile care vizează limitarea Chinei fiind neînțelepte, inacceptabile și sortite eșecului, a declarat președintele Xi Jinping, în cadrul dialogului avut duminică, la Lima (Peru), cu președintele SUA, Joe Biden, în marja celei de-a 31-a reuniuni a liderilor economici APEC. Președintele Xi a subliniat că autoritățile de la Beijing nu vor rămâne pasive atunci când securitatea strategică și interesele fundamentale ale Chinei vor fi amenințate.
De partea cealaltă, președintele Joe Biden a subliniat că dialogul bilateral SUA-China poate să prevină calculele greșite și să asigure o competiție care să nu se transforme în conflict, modul în care se înțeleg cele două mari puteri având un impact asupra întregii lumi.
Ca urmare a tensiunilor diplomatice, politice, economice și militare, acutizate după 2020, Joe Biden este singurul președinte american din ultimii 40 de ani care nu a efectuat o vizită în China.
Potrivit MAE Chinez, Xi a subliniat că este important ca SUA să își armonizeze declarațiile cu faptele, câtă vreme „partea americană spune întotdeauna un lucru, dar face altul, fapt care va fi în detrimentul propriei imagini și va submina încrederea dintre China și SUA”.
În aceste condiții, este important ca ambele țări să se trateze pe picior de egalitate, nici China, nici SUA netrebuind să caute să o remodeleze pe cealaltă, după propria voință, să o suprime pe cealaltă de pe o poziție de putere sau să o priveze un pe cealaltă de dreptul legitim la dezvoltare, pentru a-și menține statutul de lider.
Nu în ultimul rând, președintele chinez a subliniat că este important ca niciuna din părți nu ar trebui să submineze interesele fundamentale ale celeilalte, cu atât mai puțin să caute conflictul sau confruntarea. Pe acest fond, principiul unei singure China și cele trei comunicate comune sunt fundamentul politic al relațiilor China-SUA. Totodată, problema Taiwanului, democrația și drepturile omului, calea și sistemul Chinei și dreptul de dezvoltare al Chinei, sunt patru linii roșii care nu trebuie contestate, fiind totodată linii de siguranță pentru China-SUA.
Xi Jinping a mai transmis în cadrul dialogului avut cu președintele Joe Biden că este important să fie crescut nivelul dialogului și cooperărilor bilaterale, în condițiile în care interesele comune China – SUA se extind, fiind necesar un pas înainte pentru a asuma responsabilitățile unor țări mari, să țină cont întotdeauna de viitorul umanității și de responsabilitățile pentru pacea mondială, pentru binele public lumii și unitatea globală, inclusiv pentru susținerea unor acțiuni constructive, abținerea de la uzura reciprocă și renunțarea la constrângerea altor țări să participe la acțiuni distructive.
Când cele două țări se tratează reciproc ca parteneri și caută un teren comun, în timp ce lasă deoparte diferențele, relația va face progrese considerabile. Dar, dacă se consideră rivale și urmăresc o concurență vicioasă, vor tulbura relația sau chiar o vor da înapoi. (…)
Nici decuplarea, nici întreruperea lanțurilor de aprovizionare nu sunt soluția. Dezvoltarea comună poate fi realizată numai prin cooperare reciproc avantajoasă”, a transmis Xi Jinping, subliniind că o „curte mică cu garduri înalte nu este ceea ce ar trebui să facă o țară mare”.
Nu în ultimul rând, președintele Xi a clarificat poziția Chinei cu privire la Insula Taiwan, activitățile separatiste fiind ireconciliabile. Dacă SUA susține menținerea păcii în Strâmtoarea Taiwan, este esențial să vadă clar adevărata natură a liderului și autorităților de la Taipei care caută independența Taiwanului. În aceste sens, SUA ar trebuie să tratez problema Taiwan cu mai multă prudență, se se opună fără echivoc independenței insulei, sprijinind reunificarea pașnică a Chinei.
În problema Ucrainei, președintele Xi a reiterat că autoritățile chineze susține diplomația și medierea pentru a promova negocierile de pace. Similar, China nu va permite conflicte și tulburări în Peninsula Coreeană, nici nu va rămâne pasivă atunci când securitatea strategică și interesele sale fundamentale sunt amenințate.
De partea cealaltă, potrivit comunicatului emis de Casa Albă, președintele Joe Biden a transmis că, după întâlnirea avută în urmă cu un la Woodside – San Francisco, a fost reluată comunicarea militară la mai multe niveluri, dialogul fiind derulat constant pe multiple teme.
Joe Biden a subliniat că dialogul bilateral „previne calculele greșite și asigură că competiția dintre cele două țări nu se va transforma în conflict. (…)
Modul în care ne înțelegem împreună va avea un impact asupra restului lumii. Cele două țări ale noastre nu pot lăsa nicio competiție să se transforme în conflict”.
Potrivit comunicatului MAE chinez, președintele Biden a declarat că SUA nu caută un nou Război Rece, nu caută să schimbe sistemul Chinei, alianțele sale nefiind îndreptate împotriva Chinei.
De asemenea, Biden a declarat că SUA nu sprijină independența Taiwanului, nu caută conflictul cu China și nu vede politica sa față de Taiwan ca pe o modalitate de a concura cu China, partea americană rămânând angajată în politica unei singure Chine.

Autor: Dan Tomozei
Sursa: DanTomozei.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.