Dialogul presedintilor, cel suspendat si cel exinterimar, doar prin televiziuni!!
Traian Basescu, umbra de la Cotroceni, a incercat sa abata atentia romanilor, de la un nou scandal “scapat” de procurori – arestarea unui lider judetean portocaliu, Alin Trasculescu, inca deputat in Parlamentul Romaniei. Vranceanul Alin Trasculescu, pe langa parcurgerea unei proceduri de aprobarea arestarii, produce o gaura imensa in randul candidatilor PDL, avand interdictie de la partid de a mai folosi insemnele ARD, in campania electorala pentru alegerile din 9 decembrie. Nu a reusit in prima zi, aratand procuparea pentru STATUL DE DREPT, asa ca a bifat iesirea si marti la aceeasi ora. Aseara, nu era preocupat de ce se intampla in tara devalizata de 8 ani de mandat ci de faptu ca …"Romania nu mai respecta criteriile politice de la Copenhaga". Sunt asa de putini in Europa si in Romania care au auzit de ele, incat imporatnta lor ramane doar teoretica, valabila pentru Basescu si indiferenta pentru eoropeni.
Crin Antonescu, unul din cei vizati a raspuns marti miasmelor si ingrijorarilor revarsate de la Cotroceni.
Declaratii Crin Antonescu:
-
Ieri seara domnul Traian Basescu a facut niste declaratii publice.
-
Domnul Traian Basescu, dupa cum era de asteptat, a intrat in campanie electorala.
-
In cursul interventiei de ieri a facut, parca mai apasat ca niciodata, o serie de declaratii iresponsabile, profund daunatoare Romaniei.
-
In primul rand a afirmat ca Romania nu este un stat de drept, in ciuda faptului ca observatori straini au evaluat situatia si au declarat ca, in ciuda disputelor de asta-vara, Romania functioneaza ca un stat de drept.
-
Este o afirmatie foarte grava, defaimatoare la adresa Romaniei.
-
Daca Romania nu este stat de drept, care este rolul lui Traian Basescu?
-
Atunci Romania este un stat bananier.
-
S-a intamplat sau se intampla in Romania o lovitura de stat impotriva vointei sale?
-
Traian Basescu detine, nu legitim, dar legal, functia suprema, iar responsabilitatea sa trebuie sa fie maxima.
-
Traian Basescu a afirmat raspicat ca Romania nu este credibila, un lucru inacceptabil pentru un sef de stat.
-
Bineinteles ca Romania are probleme mari de credibilitate in diferite zone, dar ca aceste afirmatii sa fie facute de seful statului cred ca este fara precedent.
-
Traian Basescu invoca faptul ca anumite institutii ale statului – ANI, Parchetul General – sunt criticate public de oameni politici.
-
Am putea sa intrebam daca Traian Basescu, atunci cand ataca public Parlamentul si alte institutii, nu cumva se afla in aceeasi situatie. Nimeni nu l-a acuzat pe Traian Basescu ca incalca statul de drept cand critica Parlamentul.
-
In ceea ce priveste desemnarea premierului, domnul Traian Basescu a dat din nou un raspuns inacceptabil, periculos.
-
Nu a spus "voi desemna un premier luand act de vointa populara de la vot".
-
Traian Basescu a raspuns "voi desemna un premier in conformitate cu interesul national".
-
Traducerea mea este "voi desemna un premier dupa bunul plac".
-
Eu, Traian Basescu, hotarasc care este interesul national si cine trebuie sa formeze Guvernul in Romania indiferent de rezultatul alegerilor.
-
Intra in registrul obisnuit al presedintelui-jucator, participant actriv la campanii electorale
-
Nimeni in USL, nimeni dintre cetatenii Romaniei care vor vota USL, nu este dispus sa ii permita unui presedinte impus impotriva voitei cetatenilor de catre CCR sa isi bata joc de statul de drept din Romania.
-
Nu presedintele impune agenda Senatului, a Parlamentului in general, nu hotareste ce e de votat.
-
Ii cere premierului sa faca o remaniere. Sigur, presedintele poate sa ceara orice dar o atributie de acest fel ii revine premierului.
-
Pornind de la ceea ce ANI, in prima zi de campanie, a formulat acuzatii de incompatibilitate impotriva a trei ministri si a secretarului general adjunct al guvernului, TB ii impune premierului si Guvernului sa se comporte in fata acestor acuzatii ca in fata unor sentinte.
-
In privinta dl Dan Mihalache, acesta nu a fost inlocuit de premier din cauza acuzatiilor nefondate de incompatibilitate. Dan Mihalache a fost inlocuit pentru declaratii nepotrivite, atentie, nu antiamericane.
-
Parteneriatul roman cu SUA este un punct cardinal al politicii externe romanesti.
-
Dan Mihalache a facut, din calitatea sa oficiala, o declaratie nepotrivita, iar acestea se platesc.
-
Nu are a face aceasta decizie nici cu solicitarile si scrisorile dl Traian Basescu si nu are de a face cu tema presupusei incompatibilitati.
-
Exista discutia mereu cum sa facem incat sa dejucam, cum acesti oameni sa se apere mai convongator impotriva unor atacuri pe care TB si institutiile aservite le fac.
-
TB nu are cum sa evite, cu mijloacele pe care le cunoastem, ca in Romania mecanismul esential al alegerilor sa nu se produca.
-
Un raport MCV se construieste in timp, pe niste argumente.
-
Nu putem, pe o chestiune scoasa in prima zi de campanie de catre ANI, sa construim raportul MCV al Romaniei.
-
Domnul Silaghi, cu documentatie completa, se va adresa si forurilor europene, cu acest caz ANI.
-
A pune raportul MCV pe seama unor decizii ale Parlamentului care nu incalca nicio lege…
-
Camera Deputatilor, in termenii Constitutiei si legii, avea dreptul sa se pronunte intr-un fel sau altul.
-
Nicaieri nu scrie ca trebuia sa voteze ridicarea imunitatii sau ce era acolo. La Senat s-a dat un vot. Problema era de asumarea responsabilitatii Senatului.
-
Senatul a dat acest vot pentru a il absolvi moral pe Mircea Diaconu de o vina pe care nu o avea.
-
Toate hotararile discutabile sau nu ale unor instante au fost respectate, culminand cu hotararea de reinstalare a lui Traian Basescu.
-
Noi am avut in aceasta functie (de presedinte – n. red.) un om intai ales, apoi numit, care niciodata nu s-a cenzurat.
-
Despre cine n-a spus Traian Basescu tot felul de lucruri?
-
Atata timp cat un organism de presa nu-i convine, n-are nicio problema sa-l numeasca mafiot. Toate lucrurile acestea se aduna.
-
Inclusiv in PDL, chiar daca ei nu au ajuns inca la pozitia verticala, sa poata sa vorbeasca.
-
Nenorocirea Romaniei e ca avem de suportat, atata cat vom mai avea de suportat, un personaj care data fiind functia sa, aduce prejudicii.
-
Fara indoiala ca activitatea lui Dan Mihalache – publica, politica – va continua.
-
Parteneriatul intre SUA si Romania nu poate fi pus in discutie in functie de Horia Georgescu sau altceva.
-
Parteneriatul nu poate fi pus la indoiala, e un punct constant in politica administratiilor americane.
-
Domnul Silaghi a dat toate explicatiile necesare si le va da in continuare. Imi este foarte clar ca e un om acuzat pe nedrept.
-
Nu eu decid daca acuzatiile sunt corecte sau nu, nu pot decat sa respect prezumptia de nevinovatie si sa fiu solidar cu dreptul fiecarui om de a se apara.
-
Ar trebui facut un bilant – cate din acuzatiile ANI s-au dovedit intemeiate? ANI nu este tribunal.
-
Am vrut, cu dl Ponta, sa facem o alta lege electorala pentru a reduce numarul de parlamentari.
-
Si din randurile noastre au existat rezerve (USL – n.red.). Se putea face, cred ca trebuia facuta.
-
In Constitutia urmatoare, un capitol important trebuie sa fie Parlament bicameral dar cu 300 de parlamentari.
-
De vreme ce PNL nu a luat decizia de a cere premierului inlocuirea niciunuia dintre ei, inseamna ca sunt buni sa fie intr-un Guvern si pot fi si in celalalt.
-
Din punctul de vedere al activitatii lor, toti pot face parte dintr-un nou Guvern (despre ministrii incompatibil – n.red).
-
Nu avem in acest moment aceasta formula pregatita, discutam asupra structurii Guvernului. E posibil sa nu se regaseasca niciunul, dar asta nu inseamana ca nu sunt buni.
-
Nimeni nu-si doreste o criza politica. Nu ne-am dorit niciodata. Dar nimeni nu va permite sa facem alegeri degeaba in Romania.
-
Sa vina domul Basescu sa zica "Eu si cu Lazaroiu am hotarat asa"
-
Noi nu discutam acum despre suspendare si un alt referendum, discutam despre alegeri corecte.
-
Am fost intrebat la un post comercial de mare succes despre suspendare. O saptamana s-a vorbit despre suspendare
-
Nu avem subiectul suspendarii in acest moment.
-
Despre legea referendumului: Avem o lege care e in vigoare, cand vom avea initiativa de a modifica aceasta lege va vom anunta.
-
Ma uitam aseara cum presedintele Romaniei pus de CCR radia de bucurie sa spuna ca suntem o tara de rusine unde vin observatori.
-
In seria declaratiilor iresponsabile a mai fost inca una: ca au fost fraude uriase (la referendum – n.red.), in ciuda faptului ca in toate zonele unde au vrut sa ancheteze procurorii s-au dat niste verdicte. Stim ca un numar de 55 de mii de voturi sunt cu probleme.
-
Cum vii ca presedinte, dupa ce lucrurile astea s-au cercetat, sa spui ca sunt fraude uriase? Pentru ca esti iresponsabil.
Iata cu ce declaratii a iesit Traian Basescu, dupa intervantia lui Antonescu:
-
Cred ca s-a creat o confuzie, pe care am vazut-o in reactiile unor politicieni, unul gandindu-se chiar ca am defaimat statul prin punerea sub semnul intrebarii a statului de drept.
-
Citez din ultimul raport al Comisiei Europene, din 18 iulie: Prezentul raport e adoptat intr-un moment in care se pun intrebari importante legate de respectarea statului de drept si de independenta sistemului judiciar din Romania.
-
Sunt multe alte formulari ce se refera si la ANI, si la Avocatul Poporului, dar insist pe statul de drept.
-
La recomandari, cel mai important pas e ca guvernul si institutiile esentiale din Romania sa-si demonstreze angajamentul fata de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept si ale independentei sistemului judiciar.
-
In pagina 22 scrie mare si ingrosat: respectarea statului de drept si a sistemului judiciar. Despre asta am vorbit ieri.
-
Mai jos, in recomandari: invitarea tuturor partidelor politice si a autoritatilor guvernamentale sa respecte independenta sistemului judiciar.
-
Din pacate, presedintele, fostul presedinte interimar al Romaniei nu a citit nici macar raportul CE cu privire la Romania.
-
Ar fi trebuit sa fie mult mai atent si dansul trebuie sa stie ca a avut o contributie esentiala la punerea sub semnul intrebarii a statului de drept. Consecintele nerespectarii criteriilor statului de drept nu le suporta nici fostul presedinte intermar, nici politicieni lipsiti de responsabilitate, ci romanii.
-
Declaratia mea de ieri a fost un semn de maxima alerta.
-
Sunt ingrijorat de raportul din luna decembrie pentru ca atat timp cat ti se subliniaza in precedentul raport nevoia de a respecta statul de drept iar dupa acest raport tu votezi in senat impotriva unei hotarari definitive a ICCJ, refuzi ridicarea imunitatii pentru doi fosti ministri in camera, mentii in functii ministri declaratii incompatibili, de ANI, exact pe ministere cum e cel al transpoorturilor sau dezvoltarii regionale unde programele de dezvoltare sunt suspendate printre altele si pentru suspiciiune de conflict de interese.
-
Cum sa nu fiu ingrijorat ca la raportul din decembrie riscam sa avem o mentiune ca Romania nu mai respecta criteriile politice de la Copenhaga?
-
Va rog sa ma credeti ca nu e o declaratie de presa politicianista, e o ingrjiorare profunda.
-
Sunt convins ca daca nu reactionam corect la consolidarea parerii ca Romania si-a reintrat in cadenta statului de drept riscam extraordinar de mult, un pentru politicieni. Romanii vor plati factura iresponsabilitatii politicienilor.
-
Cei care mai cred ca e esentiala indepartarea presedintelui pentru a pune sub control politic institutiile justitiei, cele de securiate, le garantez ca se insala.
-
Cu mine nu vor putea negocia independenta acestor institutii, create pentru a fi independente.
-
Nu am intrat in nicio campanie dar sunt ingrijorat pentru ca actualul parlament isi termina mandatul in decembrie si nu va mai fi timp sa corectam ce e de corectat pana la raport, ca risca sa fie dezastruos pentru Romania, nu pentru politicieni
-
Ei vor trai in aceeasi lume a lor, dar consecintele le vor suporta romanii.
-
Voiam sa arat si ca nu am avut iesirea de ieri pentru ca mi-a venit mie, desi cred foarte mult ca am dreptate.
-
Mai avem de rezolvat niste probleme care fac parte din raportul din iulie, pana in decembrie.
-
Voi avea o intalnire cu premierul, nu stiu daca maine sau poimaine, am stabilit-o la discutiile anterioare, in functie de cum are programul fiecare, o vom avea.
Pentru ca a existat o continuare a dialogului prin televiziuni si conferinte de presa, redam mai jos interventia lui Crin antonescu la Antena3. Acesta a intrat printr-o intervenÈ›ie telefonică în emisiunea Sinteza Zilei de marÈ›i seară, pentru a comenta declaraÈ›iile preÈ™edintelui Traian Băsescu cu privire la domnia sa.
Vezi aici o parte din declarații:
-
Eu nu vreau să îi dai nici o replică acestui cetățean, instalat ilegitim, deÈ™i cu acte în regulă în funcÈ›ia de preÈ™edinte al României după referendum;
-
AÈ™ vrea să spun ce cred eu despre preÈ™edintele României, oricare ar fi el.
-
Cred că preÈ™edintele unei țări, atunci când are ceva de comunicat public, trebuie să o facă în aÈ™a măsură încât să nu fie nevoit să vină a doua zi È™i să explice ce a vrut să spună cu o zi înainte;
-
PreÈ™edintele a venit cu niÈ™te texte, cu raportul MCV, despre care presupune că nu l-am citit eu È™i a înceăut să ne buchisească acolo pe sărite din diferite ziceri din acel raport;
-
Eu cred că preÈ™edintele unei țări nu este funcÈ›ionar al Comisiei Europene, că atunci când se pronunță transmite mesaje pentru cetățenii din È›ara respectivă;
-
În numele CE, cu explicarea È™i detalierea rapoartelor CE se ocupă funcÈ›ionarii acesteia;
-
Nu e de mirare că Traian Băsescu care nu mai are alte argumente de mult în afară de a se ascunde È™i a invoca bătăiÈ›a pe care ne-o vor da alÈ›ii dacă nu suntem cuminÈ›i È™i nu facem ce ne spune domnia sa aici în È›ară, se pune în postura unui biet funcÈ›ionar de Comisie Europeană;
-
Cred că dacă vorbim despre interese naÈ›ionale, despre ceea ce se întâmplă în România, despre cât este ea de stat de drept, despre câtă legalitate este în România, despre cum îÈ™i fac sau nu autoritățile publice datoria È™i instituÈ›iile statului român, atunci era mai bine dacă ne comenta impresiile sale de pildă despre raportul Regio de la CE, care ne spune negru pe alb că în anul 2011, din 515 milioane absorbite de administrarea Udrea-Trăilă, 505 sunt cu mari semne de întrebare, ca să nu zicem direct că sunt sub suspiciunea de hoÈ›ie.
-
Eu nu am vrut să îl scot din casă neapărat, însă am vrut să răspund la niÈ™te lucruri pe care domnia sa le-a pus pe tapet È™i poate c-ar trebui să insistăm să comunicăm public câteva lucruri.
-
InstituÈ›ii ale statului nu înseamnă cum înÈ›eleg bătrâni securiÈ™ti ca Traian Băsescu doar instituÈ›iile astea cu ochiul È™i timpanul: SIE, Procuratură, Parchet, DNA, ce mai vrea dânsul să mai aibă È™i într-o anumită măsură mai are sub control.
-
InstituÈ›ii fundamentale ale statului democratic sunt È™i cele 2 Camere ale Parlamentului, iar faptul că domnia sa se referă în continuare aÈ™a cum s-a referit la aceste instituÈ›ii È™i la oamenii care le populează e la fel de trist È™i la fel de permis;
-
În Parlament nu s-a încălcat nici o lege, nici o ConstituÈ›ie, nici o prescripÈ›ie europeană.
-