Diaspora românească și ultimele alegeri

Diaspora românească și ultimele alegeri

1 78

Despre Diaspora românească și diasporeni, informațiile sunt precum nisipurile mișcătoare…
Se vehiculează fel de fel de supoziții despre numărul celor aflați „în afară”. Unii afirmă că numărul celor plecați este de cca. 4-5 milioane, rezidenți cu acte în regulă și pribegi care nu figurează instituțional pe nicăieri …
Cei înregistrați cu rezidență și domiciliu in țările UE, aflați și în evidența consulatelor sau ambasadelor României, trec cu puțin de 900.000 de persoane.
La alegerile din 9 iunie 2024, au fost înregistrate în Diaspora numai 216.000 de voturi. Cu mult sub așteptări și mai puține comparativ cu 2019, când au votat aprox. 375.000 de cetățeni români aflați în țări membre în UE.
La „europarlamentare”, conform legii, se putea vota cu orice document de identitate, indiferent de statut, rezident sau nu in țările gazdă. Cu toate acestea, s-au prezentat foarte puțini cetățeni români la cele 915 secții de votare.
Dintre aceștia, aproaoe 60.000 au votat cu AUR(14,54%) și SOS România (13,58 %).
Fără voturile din Republica Moldova, în număr de 56.000 (cu o cotă de aproape 25% din total voturi exprimate),coaliția PSD-PNL nu ar figura în fruntea listei la recentele alegeri europarlamentare din Diaspora.
Despre opoziție, la aceeași referință geografică nu prea avem ce comenta, rezultatele votului fiind nerelevante…
La o privire de ansamblu asupra rezultatelor electorale recente din comunitățile românești trăitoare in țările UE, se ridică două mari semne de întrebare.
Mai întâi, cea cu privire la participarea la vot, după care urmează cea referitoare la trendul voturilor exprimate.
După reacțiile formațiunilor politice românești din afara „parohiei suveranisto-populiste”, s-ar părea că liderii acestora încă nu și-au revenit după „dușul rece” administrat de diasporeni!
Destul de probabil, aceștia nici n-au înțeles semnificația a ceea ce ilustrează statisticile procesului electoral la care au participat românii „trăitori pe alte plaiuri”….
Păcat, mare păcat!

Toma Pirau

COMENTARII

  1. Dupa parerea mea n-as permite ca cei ce sunt in afara tarii sa voteze pt. ca n-au habar , majoritatea, ce se intampla in tara. Din auzite, in Danemarca nu pot vota cei ce locuiesc in afara, chiar daca au cetatenia.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.