Dietele hipocalorice si cresterea sperantei de viata
O reducere a ratiei calorice zilnice incetineste procesul de imbatranire si micsoreaza considerabil riscul de aparitie a cancerului, diabetului si a atrofiei cerebrale, potrivit unui studiu efectuat pe maimute, ale carui concluzii au fost publicate in revista Science.
Rezultatele acestui studiu, realizat timp de 20 de ani pe mai multe zeci de maimute macaci, ar putea sa ofere mai multe informatii utile despre impactul acestui fenomen si potentialele lui implicatii asupra oamenilor.
„Am demonstrat ca, prin micsorarea continutului caloric, se poate obtine o incetinire a ritmului de imbatranire la o specie de primate”, a declarat Richard Weindruch, profesor de medicina la Universitatea din Wisconsin, principalul autor al acestui studiu finantat de National Institute of Aging (NIA).
Specialistii americani au remarcat ca o micsorare a aportului caloric zilnic reduce de trei ori riscul de aparitie a bolilor provocate de imbatranire si creste speranta de viata.
Potrivit acestui studiu, doar jumatate dintre animalele care au fost lasate sa manance atat cat au vrut mai erau inca in viata la finalul perioadei de monitorizare, comparativ cu 80% din totalul celor aflate in grupul de control, care au primit aceleasi alimente, dar intr-o cantitate diminuata cu 30%.
Cei 76 de macaci selectionati pentru acest studiu erau exemplare adulte, cu varstele cuprinse intre sapte si 14 ani. In prezent, 33 dintre acestia mai sunt in viata, din care 13 sunt lasati sa manance cat de mult vor, iar 20 primesc zilnic o ratie alimentara cu aport caloric redus.
Speranta de viata medie a acestor primate este de 27 de ani. Cel mai batran exemplar inclus in acest studiu are 29 de ani.
Numarul cazurilor de tumori canceroase si maladii cardiovasculare inregistrat in randul grupului supus restrictiei calorice a fost de doua ori mai mic comparativ cu cel semnalat in celalalt grup.
In plus, in randul animalelor supuse restrictiilor calorice nu a fost inregistrat niciun caz de diabet, iar sanatatea creierului era semnificativ mai buna. In schimb, in celalalt grup, aceasta maladie era frecvent intalnita.