Diferentierea statelor este data de coerenta politicilor economice

Diferentierea statelor este data de coerenta politicilor economice

0 242

Romania se imprumuta la costuri ridicate de pe piata internationala pentru ca prima de risc, reflectata de CDS, este cu 300 de puncte de baza peste cea a tarilor europene performante. Aceasta realitate nu are la baza fundamente economice, ci reflecta incoerenta politicilor economice si a mesajului transmis in exterior.

„CDS in Romania reflecta o coerenta scazuta, ca sa nu zic altfel, daca nu in politici, macar in mesajul pe care-l transmitem in exterior. Platim cu totii si cautam vinovati in alte locuri decat ar trebui”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a adaugat ca nu avem coerenta a politicilor economice si asta ne incurca. „Cum putem sa vorbim de coerenta daca discursul public vorbeste acum de reducerea TVA ca o solutie de iesire din criza. Suntem total incoerenti daca dupa trei luni de la majorarea TVA venim cu acest mesaj”, a spus guvernatorul la seminarul „Romania, incotro? Cum sa redam increderea?” Guvernatorul spune ca majorarea TVA a incurcat politicile BNR. „Prin forta lucrurilor, tara asta a trebuit sa majoreze TVA de la 19 la 24%. Ne-a intrerupt noua, BNR, un intreg ciclu de reducere a dobanzii si nu este o chestie de joaca, sa ai o anumita tinuta in politica monetara si sa fii intrerupt brutal, si chiar sa existe riscul intoarcerii”, a spus Isarescu.
Oficialul bancii centrale s-a declarat de partea celor care spun ca factorul esential in diferentierea statelor democratice este coerenta politicilor publice, a politicilor economice si financiare.
Romania se confrunta inca cu politici care nu sunt foarte bine percepute ca a fi predictibile si trebuie sa-si gaseasca un nou model coerent de crestere economica. „Cel mai important lucru dupa criza este schimbarea mentalitatii, pentru ca dezvoltarea nu mai poate veni numai din investitiile straine si cresterea nesustenabila a cererii interne. Modelul sustenabil se bazeaza pe coerenta politicilor, alocarea de resurse pe termen lung si adoptarea de politici publice care sa nu mai faca greselile din trecut. Este greu sa spui unui politician sa nu cheltuiasca atunci cand este intr-o perioada de boom”, a explicat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI. El s-a declarat surprins placut ca mediul privat din Romania are o conceptie strategica despre dezvoltarea economiei si a spus ca exista o conditie ca economia sa fie urnita din loc: politicile publice trebuie sa vina in sprijinul sectorului privat si sa fie caracterizate prin coerenta, stabilitate si predictibilitate, pentru a se recastiga increderea investitorilor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.