Din 2012, fara gradatie de merit pentru personalul auxiliar din invatamant
Personalul didactic auxiliar din invatamant nu va mai beneficia, incepand cu 2012, de gradatia de merit, care reprezinta 25% din salariul de baza, potrivit metodologiei care reglementeaza acordarea acestui drept, criticata de sindicalisti.
„Consideram ca este o discriminare si o lipsa de recunoastere a importantei pe care o are personalul didactic auxiliar intr-o unitate de invatamant. Gradatia de merit se acorda pentru activitatea deosebita, iar efortul bugetar nu era atat de mare, insa pentru colegii nostri sumele primite in plus inseamna foarte mult. Din pacate, Ministerul Educatiei continua sa isi bata joc de angajatii din invatamant”, a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu.
Aceasta masura ar urma sa afecteze circa 17.000 de angajati ai unitatilor de invatamant, reprezentand personalul didactic auxiliar, respectiv: bibliotecari, laboranti, informaticieni, secretari, potrivit FSLI.
Potrivit sindicalistilor, salariul de baza al unui bibliotecar este de 940 de lei, iar daca ar primi gradatia de merit, acesta ar ajunge la 1.175 de lei. Salariul unui informatician ar creste de la 992 de lei la 1.240 de lei, cel al unui laborant ar creste de la 899 de lei la 1.123 de lei, iar salariul unui secretar ar ajunge se la 964 de lei la 1.205 lei.
Eliminarea beneficiilor de care se bucura pana acum personalul didactic auxiliar din invatamant este condamnata de catre Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant. Liderii de sindicat spun ca decizia Ministerului Educatiei Cercetarii, Tineretului si Sportului cde eliminare a gradatiei de merit, echivalenta cu 25 la suta din salariu, este una discriminatorie.