Din culisele cererii de faliment a SC FC Braşov
Paul Enache, consilier judeţean şi membru al staffului de conducere a SC FC Braşov, ne-a trimis la redacţie un comunicat, cu informaţii legate de cererea de faliment a echipei braşovene. Vă prezentăm integral această informare
,,Azi dimineaţă a fost înregistrată la registratura CJ BRAŞOV informarea cu privire la situaţiile identificate în timpul analizării creanțelor în baza cărora a fost cerut falimentul SC FC BRAŞOV SA.
În aceste documente se prezintă probe şi analize din care reiese că la principala creanţă de la masa credală, care depăşeşte 70% din drepturile de vot, sunt identificate neconformităţi care pot fi de natură, inclusiv penală, în care sunt implicate şi documente emise de către autorităţile locale.
Este vorba despre actele referitoare la construirea Bazei Sportive ICIM, NEFINALIZATĂ, construcţiile fiind edificate pe terenul proprietate publică al Municipiului Braşov, fără autorizaţie.
Conform documentelor prezentate pentru creanţa de 36.007.878,88 lei (Inclusiv TVA), se constată că reprezentanţii autorităţii publice locale din Primăria Braşov au avut cunoştinţă în permanență de ceea ce se petrece pe terenul, proprietate publică, pe care s-a construit clădirea neterminată intitulată Baza Sportivă ICIM.
Asfel se constată că ICIM S.A. a început o construcţie (cu autorizare incertă) pe terenul pe care îl avea în administrare în anul 2007.
CITEZ DIN ADRESA Administratorului judiciar TOP EXPERT SPRL: «Prin anularea dreptului de administrare de către Consiliul Local al Municipiului Braşov în baza HCL 179 03.2009, coroborată cu emiterea Autorizaţiei de Construire nr. 549/09.07.2009, pe acelaşi teren şi pentru acelaşi obiectiv, dar ca beneficiar… Municipiul BRAŞOV, s-au creat premisele intrării sub incidenţa prevederilor din Codul Civil coroborate cu prevedrile din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii /republicată».
Această situaţie obligă la următoarea interpretare :
1 – S.C. ICIM S.A. a construit fără autorizaţie pe terenul proprietate publică;
2 – pentru construcţiile edificate, pe terenul proprietate publică de către SC ICIM SA, Autorităţile Publice Locale aveau dreptul şi puteau să declanşeze, odată cu înregistrarea în Cartea Funciară a HCL 179/2009, procedurile prevăzute în Legea nr. 50/1991 – Art. 33:
(1) Prin derogare de la prevederile art. 32, construcţiile executate fără autorizaţie de construire pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului, al judeţelor, oraşelor sau comunelor vor putea fi desfiinţate pe cale administrativă de către autoritatea administraţiei publice locale competenţă, fără sesizarea instanţelor judecătoreşti şi pe cheltuiala contravenientului.
(2) Pentru realizarea prevederilor alin. (1) consiliile locale comunale, orăşeneşti, municipale ori judeţene, după caz, pot contracta efectuarea acestor servicii cu societăţi comerciale, în condiţiile legii. Coroborat şi cu prevederile Art. 494 Cod Civil, primul paragraf.
(3) prin emiterea Autorizaţiei de Construire nr. 549/09.07.2009, titular Municipiul BRAŞOV, pe acelaşi teren şi pentru acelaşi obiectiv, se acreditează prezumţia că aceste construcţii edificate pe terenul ICIM reprezintă interes pentru reprezentanţii administraţiei publice locale. Această prezumţie este întărită şi de faptul că până la această dată nu au declanşat acţiuni şi nu au întocmit documentaţie pentru demolarea construcţiilor aşa cum se prevede în Art. 494 Cod Civil, primul paragraf coroborat cu Art. 33 din Legea nr. 50/1991.
(4) în situaţia creată, urmare a emiterii autorizaţiei de construcţie pentru Municipiul Braşov ca proprietar pentru investiţia începută deja şi realizată parţial, se intră sub incidenţa celei de-a două părţi a art. 494 din Codul Civil, coroborat cu Art. 581 Cod Civil (Lucrările autonome cu caracter durabil efectuate cu bună-credinţă.
În cazul în care autorul lucrării autonome cu caracter durabil asupra imobilului altuia este de bună-credinţă, proprietarul imobilului are dreptul:
a) să ceară instanţei să dispună înscrierea sa în cartea funciară ca proprietar al lucrării, plătind, la alegerea sa, autorului lucrării fie valoarea materialelor şi a manoperei, fie sporul de valoare adus imobilului prin efectuarea lucrării;
Pe cale de consecinţă, începând cu dată de 09.07.2009, reprezentanţii Administraţiei Locale a Municipiului Braşov ar fi trebuit să declanşeze procedurile de intrare în posesiea activelor aflate în diverse stadii de construire, la valoarea materialelor de construcţie şi a manoperei, dar până în prezent nu a fost întreprinsă nici o acţiune în acest sens.
Având în vedere că activele reprezentând «Complexul Sportiv ICIM» EXISTĂ, aflându-se în diverse stadii de finalizare, având valoare certă atât materială, cât şi socială de natură interesului public, consider că se impune şi o abordare constructivă, pentru normalizarea stării activelor, prevenirea degradării acestora, dar şi a prevenirii prejudicierii Bugetului local sau a patrimoniului public.
Drept pentru care mă adresez tuturor cetăţenilor de bună credinţă şi tuturor structurilor politice din Braşov, că să facem front comun pentru clarificarea şi blocarea acţiunilor de distrugere a vieţii sociale, cultural-sportive şi economice de către persoane care se confundă cu instituţiile statului, pornind de la finalizarea pozitivă, transparenţă a situaţiei acestui bun de utilitate şi interes public.
Noi considerăm că acest obiectiv NU TREBUIE DEMOLAT ci trebuie să fie finalizat în interes public, cu participarea, tuturor factorilor inclusiv privaţi, la un larg parteneriat incluzând aici şi Consiliul Judeţean, în vederea finalizării acestui obiectiv care poate fi interpretat şi că obiectiv public de interes judeţean, având în vedere şi posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile prin programele 2014-2020. Copiii şi tinerii noştri trebuie să aibă ocazia să facă sport nu să fie doar consumatorii bodegilor şi speluncilor cu net-free”.