DIN MEDIUL RURAL ROMANESC –MASURI SI OPORTUNITATI DE OCUPARE IN ACTIVITATI NON-AGRICOLE...

DIN MEDIUL RURAL ROMANESC –
MASURI SI OPORTUNITATI DE OCUPARE IN ACTIVITATI NON-AGRICOLE

0 218

Asociatia Centrul Regional de Initiere si Servicii din Sighetu Marmatiei, impreuna cu partenerii acestuia: Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala ASSOC din Baia Mare, Asociatia Tineri Intreprinzatori CONCORDIA din Sighetu Maramteiei, AJOFM Maramures, AJOFM Brasov, AJOFM Constanta ca si specialisti de la Maison de la Promotion Sociale din Franta, au organizat, in perioada 17-20 martie 2011, un seminar cu tema ”Masuri de ocupare in activitati non-agricole din mediul rural”, organizat in cadrul proiectului”Educatia – a doua sansa”.
Acest proiect strategic este cofinantat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013.
Seminarul si-a propus realizarea unui parteneriat public-privat cu reprezentanti din cele 3 regiuni de implementare a proiectului: Maramures, Brasov si Constanta.
In urma invitatiilor lansate de initiatorul proiectului, prin presedinta Cristina Iolanda Codrea, au raspuns un numar de 35 primarii.
Din regiunea Maramures: Arinis, Asuaju de Sus, Bocicoiu Mare, Bicaz,Baita de sub Codru, Bistra, Calinesti, Coas, Copalnic Manastur, Cicarlau, Ieud, Leordina, Miresu Mare, Miresu, Oncesti, Petrova, Poienile de sub Munte, Ruscova, Remetea Chioarului, Rona de Jos, Sapanta, Sacalaseni, Sarasau;
Din regiunea Brasov: Vama Buzaului, Prejmer, Tarlungeni, Budila, Teliu, Sacele;
Din regiunea Constanta: Tortomanu, Silistea, Cuza Voda, Poarta Alba, Mircea Voda, Topraisar, Cumpana.
Scopul acestui seminar a fost realizarea unui parteneriat inter-regional si transnational, care s-a concretizat prin incheierea a 35 Protocoale de colaborare, vizand implementarea in comun a activitatilor Proiectului si realizarea obiectivului propus de Proiect:” Promovarea masurilor active de ocupare in activitati non-agricole in mediile rurale din 3 regiuni, prin actiuni si masuri inovative si flexibile in vederea imbunatatirii calitatii resurselor umane si asigurarii sustenabilitatii pe termen lung a accesului la ocupare. Dezvoltarea antreprenoriatului rural”.
Numarul total al invitatilor a fost de 71 persoane.
Au fost realizate schimburi de ”bune practici” inter-regionale intre primariile din Coas, Oncesti, Sapanta si primariile prezente din cele 3 regiuni. Ospitalieri, cei 3 primari ai localitatilor din Maramures si-au prezentat primariile,precum si realizarile si obiectivele viitoare. Cu aceasta ocazie, s-au pus bazele unor colaborari , pe toata durata impelemtarii proiectului si chiar si dupa incheierea activitatilor proiectate.
Toti invitatii au participat activ la activitatile seminarului si si-au exprimat dorinta de a participa la toate actiunile pe care initiatorul proiectului le va organiza in viitor.
Scopul comun, atat al initiatorului,cat si al partenerilor si invitatilor este unul si acelasi: de a promova zonele rurale, antreprenoriatul rural si accesul la ocupare a persoanelor care traiesc in comunitatile rurale din cele 3 regiuni.
Agentiile de somaj, ca parteneri ai proiectului, au fost reprezentate de conducerile Agentiilor, care au stabilit un program de cooperare si colaborare cu invitatii prezenti la seminar.
Prezenta partenerului din Franta – Maison de la Promotion Sociale – a facut posibila realizarea unor schimburi de”bune practici” transnationale.
Cu aceasta ocazie a fost realizata brosura ” Masuri si oportunitati de ocupare in activitati non-agricole din mediul rural romanesc”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.